Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark rammes fredag af sjældent astronomisk fænomen

En særlig begivenhed finder sted på himlen fredag aften. Månen glider nemlig ind i Jordens skyggeside og en måneformørkelse vil komme til syne over Danmark.

Når Månen står op fredag aften, er den indhyllet i røde farver. Sådan er det ofte, når den står lavt på himlen.

Men det vil være et særligt syn, der møder danskerne fredag. Det er ikke en rød ildkugle, der vil blive Jordens undergang - det er bare en helt særlig måneformørkelse. Det skriver Astronomibladet.

Når Månen står op over horisonten, vil måneformørkelsen allerede være i gang. Så jo længere op Månen glider på himlen, jo mere rød vil den blive, fordi Jorden skygger for Solens stråler.

Og Månen er stor på himlen disse dage, fordi dens bane i øjeblikket ligger tæt på Jorden. Måneformørkelsen er på sit højeste klokken 20.54, og Månen vil komme til syne i øst allerede lidt før klokken 20.

Så i næsten en time vil man kunne se en skygge glide ind foran den ellers hvide kugle på himlen, hvorefter skyggen vil glide af igen. Hele seancen vil være slut lidt før klokken 23.

Hvis du finder en almindelig kikkert frem, finder et godt sted med udsigt mod øst og ellers retter blikket mod horisonten, så burde det være et særsyn.

Det er også ret let at få et godt billede af Månen i den røde farve. Et stativ, så kameraet holdes stille, og en god zoom, så kan farverne på himlen måske endda stå endnu klarere frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.