Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark på vej til at blive Nordens bordel

Danmark er det land i Norden, hvor flest kvinder sælger sex, viser vurderinger og optællinger. Det skyldes bl.a. mere restriktive love om prostitution i de øvrige nordiske lande.

Selvom det ikke er muligt at sige præcis, hvor mange prostituerede der er i Danmark, og hvor mange der er kommet til de seneste år, så er der ikke nogen tvivl om, at der er kommet flere.

Danmark er det sted i Norden, hvor der bliver solgt mest sex. Eller i hvert fald det land, hvor flest kvinder sælger sex. Alle vurderinger og optællinger peger i den retning.

Derimod er der ikke en entydig forklaring på stigningen i antallet af prostituerede.

Man vurderer, at der i Danmark findes 1.111 prostituerede per en million indbyggere. I Sverige er ligger tallet på 220. Forklaringen på forskellen i antallet er samtidig en forklaring på stigningen i antallet af prostituerede i Danmark.

Sverige og Finland har allerede en lovgivning omkring prostitution. I Norge er et forbud mod købesex ved at blive behandlet og klar til at blive indført. I Danmark er reglerne langt friere.

Og det er en af årsagerne til, at flere bliver prostituerede i Danmark, mener Majken Lundberg fra Kvinderådet.

»Når nu Sverige og snart Norge har taget stilling til prostitution og forbudt køb af sex fra prostituerede, kan man bl.a. frygte, at endnu flere bagmænd begynder at kigge mod Danmark. Det kan jo så yderligere accelerere det i forvejen stigende antal af prostituerede i Danmark – så vi kan ende som Nordens bordel,« siger Majken Lundberg, der er konsulent i Kvinderådet.

Svensk forbud
Den samme tendens ser kriminalinspektør i Stockholm, Kajsa Wahlberg. Hun begyndte sit arbejde med Sveriges prostituerede, før lovgivningen i Sverige trådte i kraft for ti år siden.

»Jeg oplever, at trafficking i dag i langt højere grad går til Danmark end til Sverige. Mine danske kolleger fortæller om mange kvinder fra Nigeria, og dem ser vi nærmest ikke her i Sverige. Jeg ved, at flere bagmænd benytter Sverige som mellemstation, inden de tager til Danmark,« siger Kajsa Wahlberg.

I Sverige indførte man i 1999 et forbud mod at købe sex. Overtræder man loven kan det give bøder og fængselsstraf på op til seks måneder. Det er den samme lovgivning, man er i gang med at indføre i Norge.

I Finland er det forbudt at købe sex af handlede kvinder.

En anden forklaring på stigningen i antallet af prostituerede i Danmark går på globaliseringen. Det er blevet langt nemmere at rejse imellem lande med de åbne grænser i EU. Og især efter at Bulgarien og Rumænien er kommet med i 2007, har man set en øget tilstrømning af østeuropæiske piger.

»Lige i starten af januar 2007 stod der en stor gruppe rumænske kvinder på gaden, og de er her endnu. De bliver ikke sendt ud af Danmark, hvis politiet tager dem. Samtidig kommer der flere til,« siger Dorit Otzen, som er forstander af Reden.

Nanna Gotfredsen, der er leder af projektet Gadejuristen på Vesterbro, er enig med Dorit Otzen i, at det øgede antal af prostituerede i Danmark skyldes globaliseringen.

»Det er blevet nemmere at rejse over grænserne, og ligesom ved alle andre erhverv rejser man til de lande, hvor der er arbejde og flest penge at tjene. For eksempel kender jeg en kvinde fra Rumænien, som kommer herop og arbejder som sexarbejder i tre uger, og så er hun hjemme ved sin familie i to måneder, før hun igen behøver at tjene penge,« siger Nanna Gotfredsen.

Markedsmekanismer
En tredje forklaring på tendensen om flere prostituerede giver Preben Brandt, der er formand for rådet for sociale udsatte. Han frygter den samme tendens som Majken Lundberg. Men det er ikke den eneste grund til, at flere drives ud i prostitution, mener han.

»Det er også et simpelt spørgsmål om markedsmekanismer. Er der en efterspørgsel, så kommer produktet af sig selv. Det er svært at sige, om efterspørgslen i Danmark er steget, fordi svenske mænd søger over Øresund for at købe sex, eller om efterspørgslen er steget i alle lande. Men efterspørgslen er helt sikkert steget,« siger Preben Brandt, der også frygter, at kvinder føler sig drevet ud i prostitution af pengenød.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.