Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark forbyder hormonforstyrrende stoffer

Trods modstand fra EU indfører miljøminister Ida Auken nu et dansk forbud mod en række centrale hormonforstyrrende stoffer, såkaldte ftalater. Eksperter bakker op.

De er under mistanke for at skade menneskers sundhed, og de findes i bl.a. visse vinylgulve, tandbørster, voksduge og badeforhæng. Men fra efteråret vil det blive forbudt at anvende en række af de mistænkte stoffer, såkaldte ftalater, i produkter som disse og mange andre i Danmark.

»Jeg ønsker simpelthen ikke at udsætte danske forbrugere for en unødvendig sundhedsrisiko. Der er meget tungtvejende tegn på, at de her stoffer er hormonforstyrrende for mennesker. Danske forbrugere skal trygt kunne købe både voksduge og badebassiner,« siger miljøminister Ida Auken (SF).

Dermed går miljøministeren mod EU-Kommissionen, som ikke mener, at Danmark kan indføre sine egne regler, før EU senest næste forår har afgjort, om ftalaterne skal forbydes bredt i EU-medlemslandene. På den baggrund risikerer Danmark at få en regulær EU-sag på halsen.

»Men den trussel tager jeg med sindsro. Vi har gennem længere tid samlet skyts til en eventuel EU-sag og står dermed velforberedt, hvis det skulle komme så vidt. I øvrigt har jeg vanskeligt ved at forestille mig, at EU ikke ønsker at beskytte sine forbrugere,« fortsætter ministeren.

Siden 1999 har Danmark i lighed med mange andre lande gradvist udfaset anvendelsen af ftalater i legetøj og andre produkter rettet mod små børn. Det skyldtes især mistanke om, at de oliebaserede kemiske stoffer, der anvendes til at blødgøre PVC-baserede plastikprodukter, kan være årsag til hormonforstyrrelser, herunder for tidlig kønsmodning hos piger og forringet sædkvalitet og misdannede kønsorganer blandt drenge. Stofferne har også været mistænkt for at kunne forårsage allergi og andre lidelser, dog ikke kræft.

Men forbuddet har aldrig været gældende bredt og dermed i talrige PVC-baserede produkter, der overvejende anvendes af voksne forbrugere. Før nu.

Professor Niels Erik Skakkebæk fra Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet ser positivt på miljøministerens EU-enegang på området.

»Undersøgelser af tusindvis af unge danske mænd har vist, at sædkvaliteten er faldet ganske kraftigt siden Anden Verdenskrig. Man kan ikke direkte hævde, at det er ftalaternes skyld, men vi ved fra dyreforsøg, at stofferne har en hormonforstyrrende virkning, og vi ved, at de produceres i enorme mængder. På den baggrund virker et bredt forbud fornuftigt,« siger professoren.

Også professor Leif Horsfelt Skibsted fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet bakker op om forslaget.

»Selv om man formentlig skal udsættes for en ganske betydelig mængde af stofferne, før de udgør en sundhedsrisiko, er der meget god grund til her at tage forsigtighedsprincippet i anvendelse,« siger han.

Det nye forbud, der omhandler fire af de hyppigst anvendte ftalater i industrien, vil officielt træde i kraft i løbet af efteråret. Men der vil gå et år eller to, før forbrugerne kan regne med, at produkter på det danske marked er renset for de formentlig farlige stoffer. Det skyldes, at man vil give virksomheder og importører tid til at finde mere sikre alternative stoffer til deres produkter.

Ifølge Ida Auken stammer de mest ftalattunge produkter fra virksomheder uden for EU, især Østasien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.