Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark er for »provinsiel« til at beskytte sin natur

Selv det tætbefolkede Holland har større naturområder end Danmark. Vi er provinsielle, siger forsker.

Københavnske parker fredes. Damhussøen er en del af det parkområde, der nu er fredet.
Københavnske parker fredes. Damhussøen er en del af det parkområde, der nu er fredet.

København: Forladt landbrugsjord bliver i Europa omdannet til slette og skov, men Danmark har skabt færre naturområder end noget andet EU land.

Det skriver Information fredag.

Selv det tætbefolkede Holland har større forholdsvis naturområder end Danmark, påpeger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

- I Danmark er vi både ringere og mere provinsielle i tilgangen til natur end i andre europæiske lande, siger seniorforskeren til Information.

- Det er jo påfaldende, at det er lykkedes Holland, der er endnu tættere befolket end Danmark, at udpege større områder til naturformål end os. De har set perspektivet i det store og vilde, mens vi har været sindssygt dårlige til at give naturen plads, siger han.

Den seneste opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) viser, at siden Naturbeskyttelsesloven trådte i kraft i 1992, er der kommet en procent mindre vild natur.

Otte procent af Danmarks areal er udlagt til beskyttede naturområder under EU's såkaldte Natura 2000-barometer. Det er mindre end nogen anden europæisk stat. Holland har udlagt næsten 13 procent, mens EU-gennemsnittet er 18 procent.

Andre naturområder er beskyttet af dansk lovgivning, så i alt 13,5 procent af det danske land vurderes at være naturområder.

Men da også andre lande beskytter naturområder med national lovgivning, vurderes Natura 2000-barometer at være at godt sammenligningsgrundlag.

Faktisk er Danmark tæt på at være det mest opdyrkede land i verden. 57 procent er landbrugsjord ifølge Verdensbanken. Det tal overgår kun Bangladesh.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) afviser dog at gøre mere landbrugsjord til naturområder. over for Information.

- Jeg er ikke overrasket over andelen af naturområder, for Danmark er et tæt befolket land med en stor udnyttelse af arealet til landbrug, siger hun og påpeger, at Danmark ligger højere i statistikkerne, når det gælder beskyttelse af havområder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.