Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Danmark er bagud på en lang række parametre«

Det overrasker ikke forkvinden for danske kvindekrisecentre, at en stor europæisk undersøgelse udpeger danske kvinder som EUs mest udsatte for vold, stalking og sexchikane.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Danske kvinder bliver i særlig høj grad udsat for partnervold, stalking, psykisk vold og sexchikane, viser en ny europæisk undersøgelse blandt 42.000 kvinder i de 28 EU-lande.

De danske kvinder er placeret øverst eller i toppen af stort set samtlige af de lidet flatterende målinger, som EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) har foretaget.

I Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK, er man ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

»Det eneste overraskende er, at det står så slemt til, som det nu engang gør. Men det er ikke overraskende, at Danmark halter i forhold til andre EU-lande. Danmark er bagud på en lang række parametre, når det handler om vold, chikane og kvindesyn. Eksempelvis har især danske mænd en holdning til, at prostitution er noget, som kvinder skal stille op til. Danmark er heller ikke et land, der vægter kønsforskning særlig højt,« siger forkvinde for LOKK Birgit Søderberg.

I onsdagens udgave af Jyllands-Posten siger FRAs danske direktør, Morten Kjærum, at en af forklaringerne på de dårlige resultater kan være, at kvinderne kommer ind på en række traditionelle mandeområder på uddannelsesinstitutioner og på arbejdsmarkedet, og det kan være med til at stresse mændene i en grad, som kan accelerere et voldsbillede.

Birgit Søderberg mener, at forskellene mellem mænd og kvinder skal reduceres yderligere både i det offentlige rum og den private sfære.

»Samfundet er nødt til at gå ind og have en holdning til disse problemer. Det er noget, der virker, viser erfaringerne fra andre lande. I Danmark er der måske en lige lovlig liberal holdning til, hvad der foregår både på arbejdspladsen og i hjemmet. Generelt slipper politikerne også emnet for nemt hele vejen rundt. Jeg forstår ikke, hvad det er for nogle kræfter, der arbejder imod at stoppe prostitution eller give lige barsel for eksempel,« siger Birgit Søderberg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.