Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark betaler erstatning til formodede pirater

Ni formodede somaliske pirater, der forsøgte at kapre dansk fragtskib i 2013, har fået små 20.000 kroner i erstatning per person fra den danske stat for uberettiget frihedsberøvelse.

ARKIV: Pirater på Filipinerne.
ARKIV: Pirater på Filipinerne.

Ni somaliere har fået i alt 176.400 kroner i erstatning fra den danske stat, 19.600 kroner til hver, for uberettiget frihedsberøvelse.

Det oplyser kommunikationschef hos Rigsadvokaten, Mikkel Thastum, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Retten har sagt, at de burde have været for en dommer, hvilket de ikke kom rettidigt. Så de har siddet uretmæssigt tilbageholdt, hvilket de nu har fået en takstmæssig erstatning for, hvilket beløber sig til 19.600 per person, hvilket er helt standardmæssigt,« siger Mikkel Thastum.

De ni formodede pirater var sigtet for pirateri efter at have forsøgt at kapre det danske fragtskib Torm Kansas i Det Indiske Ocean 10. november 2013.

Specialstyrker fra det danske krigsskib Esbern Snarre pågreb de ni somaliere. Ved et grundlovsforhør 23. november blev somalierne varetægtsfængslet in absentia, men forsvareren kærede fængslingen til landsretten.

Landsretten erklærede sig enig med forsvareren i, at den fundamentale retssikkerhed var blevet tilsidesat.

Grundloven foreskriver, at en borger højst må være frihedsberøvet i 24 timer, inden man stilles for en dommer. På det tidspunkt havde de ni formodede pirater været tilbageholdt på Esbern Snare i 13 dage.

Anklagemyndigheden droppede senere sagen, og somalierne blev sat i land på Seychellerne 30. november. Det vides ikke, om de er blevet retsforfulgt på Seychellerne, fortæller Mikkel Thastum.

Beløbet, som de ni somaliere har fået udbetalt i erstatning, er svimlende i forhold til, hvad den normale somaliske befolkning lever for. Halvdelen af befolkningen klarer sig for seks kroner om dagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.