Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark betaler dyrt for Femernbro

Ganske usædvanligt har Danmark påtaget sig hele den økonomiske risiko for at få det tyske ja til Femernbroen i hus. Vi har tabt forhandlingsspillet til tyskerne, mener eksperter.

Sådan kan broen over Femern komme til at se ud. Foto: www.sundogbaelt.dk
Sådan kan broen over Femern komme til at se ud. Foto: www.sundogbaelt.dk

Prisen for et tysk »ja« til en fast forbindelse over Femern Bælt er, at Danmark må påtage sig hele den økonomiske risiko ved det 35 mia. kr. store projekt.

Det står klart, efter at transportminister Flemming Hansen (K) og hans tyske kollega Wolfgang Tiefensee i går offentliggjorde den historiske aftale om at gøre broen til en realitet efter næsten ti års forhandlinger. Aftalen betyder, at den direkte forbindelse mellem Danmark og Tyskland skal stå færdig i 2018.

»Ifølge aftalen skal Danmark stille de nødvendige statsgarantier og stå som ejer af broen. Vi påtager os dermed en risiko, men ifølge prognoserne vil broen være tilbagebetalt på 25 år,« siger Flemming Hansen.

Dermed adskiller aftalen med tyskerne sig markant fra den aftale, Danmark og Sverige indgik omkring finansieringen af Øresundsbroen. Her delte landene risikoen ved det statsgaranterede lån ligeligt.

Flemming Hansen erkender, at han gerne så, at parterne »i solidaritetens navn« havde delt risikoen, men det ville tyskerne ikke, idet deres interesse i broen er mindre end danskernes. Herefter står Danmark nu alene tilbage med sorteper i form af en gæld på 35 mia. kr., hvis broprojektet går galt.

En af landets førende trafikforskere ser det økonomiske eneansvar som et klart nederlag for Danmark.

»Det er min opfattelse, at ministeren og regeringen har tabt forhandlingerne om Femern, siden de nu påtager sig hele risikoen,« siger professor Bent Flyvbjerg fra Aalborg Universitet.

Denne udlægning bakkes op af trafikøkonom Uffe Jacobsen: »Fra dansk side har man gjort Femernbroen til så stort et politisk prestigeprojekt, at man var nødt til at lægge sig på maven for tyskerne. For broen var meget lavt prioriteret fra tysk side, og det burde den også være fra dansk side, for behovet kunne være opfyldt med et konkurrerende rederi mellem Rødby og Puttgarden.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.