Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dagens elevprotest adskiller sig fra tidligere demonstrationer

Det sker næsten en gang om året. At gymnasieeleverne samler sig og demonstrerer mod urimelige forhold. Men dagens demonstration adskiller sig ved at samle hele uddannelsessektoren, mener ekspert.

Gymnasiedemonstrationer er en tilbagevendende begivenhed, men torsdagens demonstration skiller sig ud mener centerleder for Center for Ungdomsforskning.
Gymnasiedemonstrationer er en tilbagevendende begivenhed, men torsdagens demonstration skiller sig ud mener centerleder for Center for Ungdomsforskning.

Den varslede demonstration i dag mod regerings planer om at spare 8,7 milliarder på uddannelsesområdet adskiller sig fra tidligere års gymnasiedemonstrationer.

Det mener lederen af Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson.

»Det er længe siden, der har været nedskæringer på denne her måde, som rammer bredspektret på uddannelsesområdet. Dagens demonstration adskiller sig dels på grund af omfanget, men også fordi den samler hele uddannelsessektoren,« siger Noemi Katznelson.

Årlig tradition for demonstrationer

De fleste med en studentereksamen kan nok mindes, at de i hvert fald én gang i løbet af deres gymnasietid har stablet borde og stole op foran læreværelset i et forsøg på at nedlægge undervisningen eller malet bannere i protest mod SU-nedskæringer.

I 2009 nedlagde halvdelen af landets 120 gymnasier undervisningen som protest imod varslede besparelser.

I 2010 demonstrerede 25.000 studerende mod skæringer i SUen. Det gjorde de igen i 2013 og 14. maj 2014 samledes flere end 5.000 gymnasielever for at demonstrere mod karakterkravene på landets ungdomsuddannelser.

Og i dag nedlægger minimum 57 gymnasier undervisningen for at demonstrere mod regerings forslag om at spare to procent om året frem til 2019 på landets gymnasier og handelsskoler.

Dagens demonstration adskiller sig dog ved at samle ikke bare gymnasieeleverne, men hele uddannelsessektoren.

Det er den såkaldte Uddannelsesalliancen, der står bag dagens demonstration. Alliancen består af 35 organisationer og spænder lige fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til Arkitektforeningen.

»Den demonstration, vi ser i dag, er ikke svarende til, hvad vi ellers har set de seneste år. Det er tale om så massive nedskæringer på tværs, at det ikke giver mening at sidestille det med de seneste års gymnasiedemonstrationer,« siger Noemi Katznelson.

Hun mener også, det er opsigtsvækkende, at så mange samles for at demonstrere mod besparelser, hvor konsekvenserne stadig er relativt abstrakte.

»Lige nu aner man ikke, hvad det er for nogle konsekvenser, man demonstrerer imod. Det er der ikke nogen der på nuværende tidspunkt kan sige eller har overblik over, hvilke konsekvenser det vil have for kvaliteten af uddannelserne,« siger Noemi Katznelson.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.