Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Frihedens stemmer

»Da havde vi skudt en mand, der ville skyde os«

Ejgil Skov Jørgensen, 92 år, var våbenproduktionsleder for Holger Danske under besættelsen og gik under kun under navnet Marius Foss.

 

Flere gange var Ejgil Skov Jørgensen ved at blive angivet af en stikker. Som dengang i 1943.

»Jeg husker den første, der stak os. Han boede hos sine forældre på Frederiksberg. Jeg havde fået lov at arbejde for varmemesteren i hans opgangsværksted i kælderen. Så jeg stod i kælderen under dække af, at jeg reparerede kedlerne. En dag kom han ned og kiggede og sagde goddag og spurgte ind til mit arbejde, hvor jeg forklarede, at jeg reparerede på kedlerne. Så gik han igen.

Der er mange historier med ham, men det korte og det lange er, at vi hurtigt fandt ud af, at han arbejdede for tyskerne. Han havde også fundet ud af, hvor jeg og Lille Hans boede. Så vi måtte flytte. Vi lånte en ny kælder i Saxogade, hvor vi fik lov at arbejde. Der passede folk på os. Men ham gutten fik vi at vide, at vi skulle af med.

Eigil Skov Jørgensen
Eigil Skov Jørgensen

Vi fik arrangeret det hos Lille Hans’ far, der havde en skrædderforretning skråt over for en barber i Kingosgade. Vi holdt øje i lang tid, og så så vi ham gå ind til barberen. Så blev der signaleret, at nu skulle det være. Jeg, Henning Winther og Lille Hans gik ind. Han kiggede lige op fra avisen. Lille Hans tog sin pistol og prøvede at skyde ham, men den svigtede. Så han slog ham i hovedet. Hvorefter Henning Winther skød ham i nakken. Så gik vi ligeså stille ud igen. Den eneste gang vi festede var den dag og aften. Da havde vi skudt en mand, der ville skyde os. Det var et stykke arbejde. Når det var gjort, var det gjort. Så blev der ikke talt mere om det.«

Fortalt til Karoline Spenner.

Ejgil Skov Jørgensen er siden interviewet afgået ved døden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.