Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

D-vitamin kan hjælpe mod en af verdens største dræbere

D-vitamin styrker immunforsvarets evne til at bekæmpe tuberkulose, lyder konklusionen i et nyt dansk studie. Vitaminet kan måske hjælpe mange millioner mennesker rund om i verden.

»Vores studie lægger op til, at patienter, der er inficeret med tuberkulose, får målt deres D-vitamin-niveauer. Skulle disse niveauer vise sig at være lave, ville man på baggrund af vores resultater kunne argumentere for at give patienterne D-vitamin,« skriver  professor Carsten Geisler i en mail til Videnskab.dk.
»Vores studie lægger op til, at patienter, der er inficeret med tuberkulose, får målt deres D-vitamin-niveauer. Skulle disse niveauer vise sig at være lave, ville man på baggrund af vores resultater kunne argumentere for at give patienterne D-vitamin,« skriver  professor Carsten Geisler i en mail til Videnskab.dk.

Ny dansk forskning giver håb til millioner af mennesker fra fattige dele af verden, der hvert år bliver ramt af tuberkulose.

Noget så simpelt som et tilskud af D-vitamin kan måske forebygge og hindre, at patienterne dør af sygdommen, som i 2015 kostede omkring to millioner mennesker livet.

D-vitamin hjælper nemlig immunforsvaret med at bekæmpe tuberkulosebakterierne, forklarer professor Carsten Geisler, der er en af forskerne bag det nye studie.

»Vores studie lægger op til, at patienter, der er inficeret med tuberkulose, får målt deres D-vitamin-niveauer. Skulle disse niveauer vise sig at være lave, ville man på baggrund af vores resultater kunne argumentere for at give patienterne D-vitamin,« skriver han i en mail til Videnskab.dk.

Egentlig kom det som en overraskelse for forskerne, at D-vitamin ser ud til at have et positiv effekt på immunforsvarets evne til at bekæmpe tuberkulose.

D-vitamin lukker nemlig ned for immunforsvarets produktion af et gavnligt molekyle kaldet interferon gamma, der hjælper med at bekæmpe infektionen.

Efter flere eksperimenter fandt forskerne dog en forklaring på paradokset: Hvordan D-vitamin på den ene side er gavnlig, men samtidig bremser det gode molekyle interferon gamma.

Ved at tilsætte stoffet interleukin-12, der naturligt produceres i kroppen under en tuberkuloseinfektion, og som øger produktionen af det gavnlige molekyle interferon gamma, kunne D-vitamin pludselig booste immunforsvaret uden problemer.

»Vi tilsatte stoffet interleukin-12, der normalt er til stede under en tuberkuloseinfektion, og så blev produktionen af interferon gamma ikke hæmmet af D-vitamin i samme grad som før. På den måde, kan D-vitaminet modvirke den hæmmende effekt, som tuberkulose normalt har på immunforsvaret,« forklarer Carsten Geisler.

Studiet er interessant og overbevisende, men placerer sig i en kontroversiel debat om effekten af D-vitamin, påpeger Jens Lundgren, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og bekendt med det nye studies resultater.

»Forskning i D-vitamin er kontroversiel, fordi data generelt stritter i mange forskellige retninger. Der er ingen tvivl om, at personer med lavt niveau af D-vitamin har dårligere odds mod infektionssygdomme end folk med normale niveauer. Det, vi mangler at dokumentere, er, at man får det bedre ved at tage D-vitamin. Det skal undersøges i kliniske studier, før man kan sige noget præcist,« siger han.

Studiet peger på en positiv effekt af D-vitamin i bekæmpelsen af tuberkulose og kan give håb om en nem behandling, mener Carsten Geisler, men understreger samtidig, at flere forsøg er nødvendige for endeligt at dokumentere effekten af vitaminet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.