Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Computerspil truer kæmpebille

Europas største bille er pga. af et computerspil blevet et eftertragtet kæledyr blandt japanske børn. Det betyder, at en tyrkisk underart af eghjortebillen måske er i fare for at blive udryddet.

Et japansk computerspil til børn truer med at tage livet af en panserklædt kæmpebille med et faretruende gevir.

Billen lever kun i de sydtyrkiske Amanosbjergene og er en underart af europæiske eghjort. Den er blevet et eftertragtet kæledyr blandt japanske børn, der spiller arkade-computerspillet Mushiking.

I spillet kæmper små drenge mod hinanden med hjortebiller. Men de vil ikke nøjes med computerbillerne. De vil have rigtige biller. Derfor er de tyrkiske eghjorte blevet eftertragtede varer i Japan, hvor de i nogle tilfælde bliver solgt for over 1.000 kroner.

Det betyder ifølge en lokal miljøorganisation, at tyske og japanske billejægere er så ivrige efter at indsamle de op til ni centimeter store eghjorte, at de truer med at udrydde billerne i Amanosbjergene.

Miljøorganisationen har advaret de tyrkiske myndigheder om fænomenet, der ikke er begrænset til Tyrkiet. Således er der rundt omkring i Europa eksempler på, at grene og sågar træer med larver fra sjældne og fredede biller som træbukke og pragtbiller bliver fjernet for at blive solgt til billeentusiaster. Desuden kom det sidste år frem, at insektsamlere og samlere af nazieffekter driver rovdrift på en lille, huleboende bille i Slovenien, der er opkaldt efter Adolf Hitler.

Dertil kommer, at udstoppede eksemplarer bliver stjålet fra samlinger og solgt til 7.500 kroner stykket.

Uddød i Danmark
Så galt går det ikke for den almindelige europæiske eghjort. Den er vidt udbredt syd for Alperne, den lever også nogle steder i Sverige, men er formentlig forsvundet fra Danmark. Der er nemlig blevet for langt mellem de lysåbne skove med gamle træer, som arten foretrækker. Det forklarer billeekspert Jan Pedersen fra Zoologisk Museum i København og tilføjer, at den sidste danske eghjortbestand uddøde omkring 1960.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.