Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Chokoladekrig: Snart bliver M&M's forbudt i Sverige

Svenske slikmunde må snart kigge langt efter de små kulørte chokoladeknapper med det velkendte 'm', som 'smelter i munden og ikke i hånden.' Om halvanden måned bliver M&M's nemlig forbudt hos vores broderfolk.

Om små to måneder kan svenskerne ikke længere købe M&M's. En dom forbyder chokolade-giganten Mars at sælge produktet i Sverige. (Arkivfoto)
Om små to måneder kan svenskerne ikke længere købe M&M's. En dom forbyder chokolade-giganten Mars at sælge produktet i Sverige. (Arkivfoto)

Det lyder som endnu en af de typiske 'svensker-historier', som vi danskere ynder at muntre os over: Hvad har de NU fundet på i det politisk korrekte 'Forbuds-Sverige'? Eller en skør EU-historie a la lakridspiberne.

Denne gang går det ud over de blå og gule med en sød tand: Fra 30. juni bliver M&M's forbudt i Sverige.

Men det er altså ikke fordi, de farvestrålende chokoladeknapper på nogen måde støder nogle på den anden side af 'Sundet.' Historien handler simpelthen om en erhvervskrig og kamp om penge og markedsandele.

Svenskerne har nemlig i årtier haft deres egne chokoladeknapper. Den svenske chokoladeproducent Mondelez sælger chokoladekugler under navnet 'm' i Sverige.

Det skriver Dagbladet.

Tilbage i 1998 lavde den amerikanske gigant Mars, som står bag M&M's, en aftale med Mondelez om, at de kunne komme ind på det svenske marked, hvis bare de lod være med at producere chokoladekuglerne til svenskerne. Den aftale brød Mars i 2009, og det er det aftalebrud, virksomheden nu må bøde for.

Producenten Mondelez er nemlig gået rettens vej for at stoppe salget af M&M's i Sverige, og nu har den svenske landsret givet dem medhold. Fra 30. juni bliver det forbudt for Mars at sælge M&M's i Sverige.

I sin begrundelse lægger retten vægt på, at det er nærmest umuligt for forbrugerne at se forskel på de to produkter, og at 'm' var på markedet først.

Det er den tredje sejr for den svenske virksomhed. Den har to andre juridiske kendelser, som går deres vej, og nu også en dom i landsretten.

Mars har dog stadig mulighed for at anke sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.