Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Chip i brystkassen skal forebygge blodpropper

Et nyt forskningsprojekt med udgangspunkt i en lille chip, der skal være med til at opdage hjerteflimren og dermed forebygge blodpropper i hjernen, modtager i dag 15,6 millioner kroner.

ARKIVFOTO. En chip i brystkassen skal forebygge blodpropper. Brystkassen på billedet tilhører en hjertepatient.
ARKIVFOTO. En chip i brystkassen skal forebygge blodpropper. Brystkassen på billedet tilhører en hjertepatient.

Det Strategiske Forskningsråd tildeler i dag 15,6 millioner kroner til et nyt dansk forskningsprojekt. Formålet er med en såkaldt loop recorder - en lille chip, der opereres ind i brystkassen og konstant registrerer hjerterytmen - at finde frem til patienter med hjerteflimren og dermed forebygge blodpropper i hjernen. Det skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.

Hvert år rammes 16.000 danskere af en blodprop i hjernen, og man anslår, at 25 procent af dem skyldes hjerteflimren, der i fagsprog hedder atrieflimren. Og det er rigtig mange, understreger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gorm Boje Jensen og tilføjer, at forekomsten fra 2000 til 2009 steg med 40 procent, og at der hvert år opdages omkring 20.000 nye tilfælde.

- Det svarer til, at alle indbyggerne i en provinsby på størrelse med Slagelse får atrieflimren. Af en eller anden grund stiger forekomsten i de her år, og det kommer, uden at man tilsyneladende kan forebygge det. Så det er et vigtigt stykke forskning, der bliver sat i gang, siger Gorm Boje Jensen til kristeligt Dagblad.

Omkring 6.000 danskere skal deltage i forsøget. Viser resultaterne, at chippen kan forebygge blodpropper i hjernen, bliver den dog ikke et tilbud til alle ældre, da teknologien er dyr. Metoden vil primært rette sig mod mennesker i højrisikogruppen såsom ældre med sukkersyge, andre hjertesygdomme, åreforkalkning eller som tidligere har haft en blodprop i hjernen, skriver Kristeligt Dagblad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.