Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

CEPOS: Politiet gik over stregen i metro-razzia

Københavns Politi udførte en større razzia mod pushere og gratister i metroen på Christianshavn torsdag. CEPOS sætter spørgsmålstegn ved metoderne.

I en velplanlagt politiaktion torsdag aften snuppede betjente fra Station Amager ifølge bt.dk 21 joints, 243,38 gram hash og 7,63 gram pot på Christianshavns metrostation og på Christianshavn Torv, som ligger få hundrede meter fra Christiania. Men det er sket med noget ufine metoder, mener chefjuristen i den uafhængige borgerlig-liberale tænketank, CEPOS.

Vagtchefen hos Københavns Politi udtalte ifølge Politiken efter aktionen til Ritzau, at betjentene »kiggede mistænkelige personer dybt i øjnene og spurgte, om de havde noget i lommerne, som de ikke må have«. Og de blev visiteret, »hvis de reagerede nervøst«.

Den tilgang har fået tænketanken CEPOS til at reagere:

- Det er stærkt tvivlsomt, om politiet har lov til at foretage visitationer af personer i metroer alene på baggrund af, at en person ser nervøs ud, siger chefjurist Jacob Mchangama.

- Politilovens paragraf fem kræver, at sådanne visitationer er nødvendige for at »afværge fare for forstyrrelse af den offentlige orden samt fare for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed«. Det er meget svært at se, hvordan den hypotetiske mulighed for, at en passager i en metro ligger inde med fem gram hash udgør nogen som helst fare for den offentlige orden eller sikkerhed, siger han.

Fra politiets side er man tilfreds med udbyttet i området, som er et kendt tilholdssted for pushere, og ordensmagten lover, at lignende aktioner også vil blive gennemført i fremtiden.

- Aktionen har været planlagt i et stykke tid. Det er faktisk noget, vi gør med jævne mellemrum. Og vi vil også gøre det igen, siger Henrik Olsen fra Københavns Politi til bt.dk.

Men det er ikke opfattelsen hos Jacob Mchangama.

- Det virker mest af alt som en fiskeekspedition, og det er der ikke hjemmel til i politiloven. Efter min opfattelse er der derfor tale om et stærkt betænkeligt indgreb i privatlivets fred, der ikke bør kunne finde sted på så løst grundlag, siger chefjuristen hos CEPOS.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.