Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cataloniens Puigdemont forlader eksil og kommer til Danmark

Skal man søge politisk kompromis eller splittelse i Spanien? Det spørgsmål er kernen i debat med Puigdemont.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

København. Carles Puigdemont, den catalanske separatistleder, forlader for første gang sit eksil i Belgien og tager til København for at deltage i en debat på Københavns Universitet.

Det bekræfter lederen af Institut for Statskundskab, professor Mikkel Vedby Rasmussen.

Debatten, der finder sted mandag 22. januar, handler om den politiske situation i Catalonien og de udfordringer, som den spanske region står overfor i en europæisk sammenhæng.

- Jeg er glad for, at Puigdemont vil komme og tale om, hvordan man laver politiske kompromiser - eller ikke gør det. Hvordan hele den catalanske løsrivelsesdiskussion har noget at gøre med, hvordan EU fungerer - eller ikke fungerer for øjeblikket.

- Og i det hele taget give folk mulighed for at stille spørgsmål til et brændende politisk emne, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Universitet kan, mener institutlederen, skabe et rum, hvor kontroversielle politiske spørgsmål kan debatteres.

- Kernen i spørgsmålet her er, hvordan nationalisme og internationalisme spiller sammen, og hvorvidt man skal søge det politiske kompromis eller søge splittelsen i Spanien, siger han.

Kompromis - eller manglen på samme - er det, som meget politik handler om nu om stunder, mener institutlederen.

- Om det er en diskussion om udflytningen af statslige arbejdspladser, om det er Donald Trump, der har siddet et år ved magten, eller om det er Spaniens fremtid, så handler politik for øjeblikket om, hvorvidt kompromiset er muligt, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Puigdemont har været i eksil i Belgien siden slutningen af oktober.

Hjemme i Spanien har myndighederne udsendt en arrestordre på ham for hans rolle i en omstridt afstemning om uafhængighed af Spanien, som fandt sted 1. oktober.

Det betyder, at han vil blive anholdt, hvis han vender hjem.

Regeringen i Catalonien gennemførte - med Puigdemont i spidsen - afstemningen, selv om Spaniens forfatningsdomstol havde slået fast, at den var ulovlig.

Under halvdelen af de catalanske vælgere deltog. Af dem stemte ni ud af ti for løsrivelse. Knap en måned senere vedtog et lille flertal af det catalanske parlament at erklære Catalonien for selvstændig.

Samme dag opløste centralregeringen i Madrid det regionale parlament, fyrede den lokale regering, udskrev nyvalg og overtog styringen af regionen.

Herefter rejste Puigdemont og fire eksministre til Belgien. Andre medlemmer af regeringen blev fængslet.

Separatistlederen førte valgkamp fra Belgien. Og oven på resultatet, som har givet tilhængerne af løsrivelse et flertal i det catalanske parlament, ønsker han at regere Catalonien fra sit eksil.

Sker det, har premierminister Mariano Rajoy truet med at opretholde direkte styre i regionen.

Puigdemont skal debattere med professor Marlene Wind og professor Christian F. Rosbøll. Mikkel Vedby Rasmussen modererer debatten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.