Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Byens butikker bukker under for byggerodet

Byggerodet i forbindelse med blandt andet Metro-byggeriet går hårdt ud over Københavns butikker, og nogle bliver nødt til at dreje nøglen om.

Den store udvidelse af den københavnske metro præger gadebilledet - og rammer mange butikker.
Den store udvidelse af den københavnske metro præger gadebilledet - og rammer mange butikker.

Små forretninger og specialbutikker omkring hovedstadens mange byggepladser lider så meget, at de må dreje nøglen om. Det sker, fordi adgangen til butikkerne er begrænset, og ejerne kæmper forgæves for at få erstatning, skriver Politiken tirsdag.

I brokvartererne er der nu eksempler på butiksdød, og der vil komme mange flere frem mod indvielsen af Metro Cityringen i 2018, siger handelsforeningerne.

- Det er urimeligt, at de, der tilfældigvis har en butik på Nørrebrogade eller Enghave Plads, skal miste en masse penge eller lade livet. Og de har ingen sanktionsmuligheder, siger Johnny Beyer, næstformand i Nørrebro Handelsforening, til Politiken.

I hjertet af byen ligger 1.100 butikker, og direktør i København City Center Jan Michael Hansen er særligt bekymret for de små specialbutikker, som er sårbare, da de ikke har en stor pengetank i ryggen:

- De små unikke butikker i sidegaderne bliver meget hårdere ramt end kædebutikkerne. For de små selvstændige erhvervsdrivende er det et spørgsmål om liv og død. Der er ikke nogen kompensation at få, og det er meget uheldigt, siger Jan Michael Hansen.

Erhvervsdrivende kan søge om kompensation for tab ved Metroselskabet via den uvildige Ekspropriationskommission. Men i praksis er det for de fleste umuligt, siger advokat og ekspert i ekspropriation Christian Schwarz-Hansen til Politiken.

- Vi vil opleve, at mange må dreje nøglen om. Min erfaring er, at det er utroligt hårdt for en butik at løfte bevisbyrden for, at omsætningsnedgangen skyldes byggeriet, siger Christian Schwarz-Hansen, partner i Lead.

Det offentligt ejede Metroselskab og Ekspropriationskommissionen henviser til gældende regler og retspraksis.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er på ferie og vil ikke udtale sig til Politiken. Lars Weiss, socialdemokraternes teknik- og miljøordfører, er overrasket over butiksdøden, men siger, at politikerne ikke kan gøre noget:

- Det forskelligartede forretningsliv er en del af byens charme og kvalitet. Men fra forvaltningen har vi fået at vide, der ikke er juridisk grundlag for, at kommunen kan yde kompensation.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.