Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bycykler smadret og brændt af: »Det er helt uhørt«

Groft hærværk tvinger Bycyklen til at stoppe udlejning af elcykler fra Brønshøj Torv.

Flere elcykler ved Brønshøj Torv er blevet udsat for hærværk. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016)
Flere elcykler ved Brønshøj Torv er blevet udsat for hærværk. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016)

Det er ikke længere muligt at ty til en af Københavns hvide elcykler fra Brønshøj Torv, for fonden bag cykel-udlejningen har set sig nødsaget til at lukke stedets cykelstation.

Det sker efter adskillige uger med dagligt hærværk begået hovedsageligt i nattetimerne, fortæller Iben Keller, kommunikationschef i By- og Pendlercykel Fonden.

Sammenlagt er ti cykler blevet vandaliseret på 14 dage. Cyklerne har blandt andet fået smadret deres tabletskærm med indbygget GPS, ligesom der er blevet sat ild til cyklernes hjul og bagskærme.

»Lige præcis på Brønshøj Torv har der drypvist været hærværk mod cyklerne igennem lang tid, men inden for de seneste to uger er det taget rigtig meget til. Ti af vores cykler har fået smadret vitale og dyre dele og er ikke længere brugbare, så vi er tvunget til at købe nye. Nogle af cyklerne er sågar blevet sat i brand, så det er grotesk,« siger Iben Keller, som skyder på, at skaderne løber op i mindst 100.000 kroner.

Ifølge hende er der tale om målrettet hærværk, hvor bycyklerne er blevet flået i på en måde, så både cykel og cyklens station bliver ødelagt. Derefter må Bycyklens personale på jagt efter de 35 kilo tunge cykler rundt i byen:

»Vi har på intet tidspunkt tidligere oplevet så systematisk hærværk, så det er helt uhørt,« siger Iben Keller.

Det er første gang siden Bycyklen blev lanceret i 2014, at fonden har været nødt til at lukke en bycykelstation på ubestemt tid, og normalt plejer borgere og besøgende at tage hensyn til og passe på de tohjulede. Eksempelvis slap cyklerne for nylig igennem Distortion med småskrammer.

»Der stod 110 cykler nede ved Enghaveparken under Distortion, men ingen forsvandt eller blev ødelagt, så derfor er det megaærgerligt, at de her ting sker ved Brønshøj Torv. Det er jo hele hovedstadens cykler,« siger Iben Keller.

Bycyklens personale ved ikke, hvem der står bag hærværket, men er begyndt at modtage henvendelser fra borgere, som har gjort sig observationer i området.

»Det er værst for de personer, som har brugt cyklerne på Brønshøj Torv til at komme omkring i byen og få et skub op ad bakkerne og nu ikke længere har den mulighed. Derudover synes vi, at det er en rigtig mærkelig tendens, for det er rent hærværk uden formål. Det handler kun om at smadre andres ting, og i sidste ende er det jo brugerne, som skal betale,« siger Iben Keller.

Hun fortæller, at Bycyklen er i gang med at politianmelde hærværket, og så håber fonden, at erhvervsdrivende ved Brønshøj Torv ligger inde med videoovervågning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.