Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brug af børneattester kan gå for vidt

Danmark skal vare sig mod at indkræve børneattester fra for bred en skare af voksne, advarer forsker, der henviser til, at det i Storbritannien er løbet løbsk.

I Storbritannien går reglerne om børneattester så vidt, at premierminister David Cameron i princippet ikke kan besøge en skole uden at have en ren attest. En ændring af reglerne var da også en del af politikerens valgkamp.
I Storbritannien går reglerne om børneattester så vidt, at premierminister David Cameron i princippet ikke kan besøge en skole uden at have en ren attest. En ændring af reglerne var da også en del af politikerens valgkamp.

De seneste dages diskussion om de såkaldte børneattesters mangler får nu en forsker til at advare mod, at man går for vidt herhjemme, når det handler om, hvem man kræver en uplettet attest fra.

Samtidig skal danskerne passe på ikke over en bred kam at mistænke alle, der kan lide at arbejde med børn, for at ville krænke børnene seksuelt. Erfaringer fra Storbritannien viser nemlig, at indhentningen af børneattester kan løbe løbsk, fortæller forsker i frygt for pædofili ved Aarhus Universitet Else-Marie Buch Leander.

»I Storbritannien er det løbet fuldstændig af sporet med pædofilifrygt. Det har nu nået et omfang, hvor ti millioner mennesker skal præsentere en ren pædofiliattest. Det gælder alle, der bare sætter deres fod på en skole. Børnebogsforfattere, der skal læse højt for børnene en halv time, skolens rengøringshjælp og forældre, der gerne vil hjælpe til ved en julefest,« siger Else-Marie Buch Leander.

Hvis forældre skal med på lejrskole eller til sportskampe, skal de også kunne levere en ren børneattest. Men det er for bureaukratisk og dyrt, og der er opstået en stikkerkultur, hvor kolleger bliver opfordret til at melde hinanden ved mistænkelig omgang med børn.

Samtidig er en masse frivillige faldet fra, fordi de ikke hele tiden vil tjekkes. Den konservative premierminister, David Cameron, havde det ligefrem med i sit valgprogram, at der skal tyndes ud i brugen af børneattester.

»Det er fuldstændig grotesk, hvad der foregår. Det er værd at være opmærksom på herhjemme på dette stadie, hvor vi måske selv bevæger os i den retning,« siger forskeren, der til januar vil fremlægge en række forskningsresultater om frygt for pædofili i det danske samfund.

Forskningen viser blandt andet, at voksne i danske institutioner i stigende grad holder afstand til børnene, fordi de er bange for at blive mistænkt for overgreb.

»Børn kan blive en bombe under en, for det værste, man kan blive anklaget for i dag, er pædofili,« siger Else-Marie Buch Leander.

I de seneste dage har Berlingske skrevet om brugen af børneattester, som daginstitutioner og fritidsklubber skal indhente for at sikre, at nyansatte ikke tidligere har sexmisbrugt børn. Omkring en kvart million attester indhentes hvert år, og omtrent 70 af dem bærer pletter, som forhindrer sexkrænkerne i at blive ansat i job, der indebærer tæt kontakt med børn.

Flere har dog pointeret, at børneattesten alene fortæller om overgreb mod mindreårige, men ikke de seksuelt myndige altså de 15-17-årige. Samtidig fanger attesten ikke krænkere, der endnu ikke er blevet pågrebet og dømt.

Farligt med mistænkeliggørelse

Psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen mener derfor, at man bør udvide børneattesterne til at omfatte krænkelser mod 15-17-årige, og at man i de enkelte institutioner skal indføre politikker for, hvordan man omgås børnene, så man sikrer en åbenhed, der kan dæmme op for misbrug.

»Og så skal man selvfølgelig ved ansættelsessamtaler være grundig i forhold til at indhente referencer og udtalelser fra tidligere arbejdspladser og danne sig et indtryk af, hvad det er for en person, man er i gang med at ansætte. Hvad er den persons samlede livssi­tuation, interesser og den slags,« siger Kuno Sørensen, der ikke mener, at danskerne dermed er på vej til at gå lige så vidt som briterne.

Men netop det frygter Else-Marie Buch Leander. Især hvis man ved en ansættelsessamtale begynder at spørge, om folk er glade for børn.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg mener, at børneattesten er et rigtig godt redskab, hvis den bruges dér, hvor mennesker arbejder tæt sammen med børn. Men man skal passe på med at mistænkeliggøre helt almindelig og god adfærd, såsom at være glad for børn og gerne ville arbejde med børn. Den egenskab har vi brug for i et samfund. Pædofile derimod er ikke glade for børn. At være pædofil er en perversitet, og det er noget helt andet,« siger Else-Marie Buch Leander.

Hun understreger, at langt de fleste overgreb mod børn sker i og omkring familien.

I Storbritannien er det nye regelsæt for, hvordan færre skal pædofilitjekkes, udfærdiget, men endnu ikke fuldt implementeret. I mellemtiden har pædofiliskandalen om BBC-studieværten Jimmy Savile bragt folkestemningen i kog igen. Den nu afdøde vært kan have op mod 500 børn som ofre, og han ser ud til at hive flere BBC-ansatte med i faldet.

»Det bliver interessant at se, hvordan den modbydelige sag påvirker udviklingen,« siger Else-Marie Buch Leander.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.