Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brevdue-gangstere på spil i dueslag

Måske ender de flere hundrede stjålne brevduer på middagsborde. Måske ender de i Polen.

Der er mange mystiske tyverier af brevduer i Horsens-området
Der er mange mystiske tyverier af brevduer i Horsens-området

Måske bliver duerne tilberedt og spist, måske bliver de fanget og fragtet til Polen.

Danske brevdueejere kan kun gætte på, hvad der sker eller er sket med de efterhånden mange brevduer, der er blevet stjålet fra bure og dueslag i Østjylland.

Det er i særdeles i og omkring Horsens, de i nogle tilfælde meget dyre duer bliver stjålet.

Således er der siden 2010 stjålet i hvert fald 123 duer fra brevdueejere i Horsens. Men forleden gik det også ud over en ejer i Vejle, der fik stjålet hele 92 duer.

Mange penge og bristede forhåbninger

Det fortæller formanden for De Danske Brevdueforeninger i Horsens, Jesper Jungløw, der selv har oplevet at få stjålet duer to gange.

Første gang blev der stjålet avlsduer for over 30.000 kroner, og anden gang, tidligere i år, blev der stjålet godt 20 fugle, der alle var klar til at deltage i kapflyvninger.

- For os, der går op i det her, er det alvorligt, siger han til b.dk:

- For det første kan duerne være dyre. For det andet handler det om bristede forhåbninger. Vi vil gerne gøre det så godt, vi kan, og det kan vi ikke, når vi mister vores duer.

Duer er populære i Østeuropa

Han frygter, at tyverierne kan skyldes, at brevduerne er sunde, stærke og i god foderstand, hvilket gør dem attraktive at spise. De får bl.a. flere slags korn, vitaminer og hvidløgsolie.

- Men det er også de gamle avlsdyr, der bliver stjålet. Måske ender de i Polen. Vestlige brevduer er populære i Østeuropa, siger han og forklarer, at avlsduer ikke får lov at forlade deres bure og derfor ikke kan flyve hjem til Danmark, hvis de skulle blive bortført til Østeuropa.

Han erkender, at der er langt mellem duetyverier i et omfang som nu. Men for små ti år siden skete det i Vejle, at en dobbelt landsvinder af en due blev stjålet. En attraktiv due at avle på.

I øvrigt er foreløbig en af duerne, der forleden blev stjålet i Vejle, dukket op i Odense, oplyser Jesper Jungløw.

Få spor at gå efter

Sydøstjyllands Politi erkender, at den lokale duegate ikke har den store bevågenhed, skriver Horsens Folkeblad. Bl.a. fordi der få vidner og spor at gå efter.

- Baseret udelukkende på antallet af tilfælde, vi har registreret i systemet, er det ikke et område, der har stort fokus for vores vedkommende, men hvis vi får konkrete henvendelser på personer, der kan tænkes at stå bag, vil vi naturligvis forfølge sagen som en hvilken som helst anden. Her kan være tale om store økonomiske tab, og det er utvivlsomt hårdt for avlerne, når deres dyr forsvinder, siger vicepolitikommissær Allan Munkholm til avisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.