Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bred kritik af forslag om tidlig fangeløsladelse

Hårde kriminelle vil være blandt de tidligere løsladte fanger, hvis nyt forslag om prøveløsladelse gennemføres, advarer Fængselsforbundet. Regeringens retspolitik er usammenhængende, lyder det fra flere sider.

Arresthuset i Helsingør.
Arresthuset i Helsingør.

Meget grove indbrudstyve og voldskriminelle vil være blandt de indsatte, der fremover kan se frem til at komme på fri fod langt tidligere. Retsordfører Tom Behnkes løfte om, at det vil gælde fanger i den milde ende, passer imidlertid ikke, ifølge Fængselsforbundet.

-Det er en garanti, jeg har meget svært ved at forstå, han tør udstede, siger Fængselsforbundets formand Kim Østerbye. Fængselsforbundet repræsenterer 80 procent af alle ansatte i Kriminalforsorgen.

I dag kan de fleste indsatte blive prøveløsladt, når de har afsonet to tredjedele af deres straf. Men nu vil et flertal bestående af regeringen, DF, Enhedslisten og de Radikale tillade prøveløsladelse efter afsoning af halvdelen af straffen.

Danske fængsler er nemlig fyldt til bristepunktet med en belægningsprocent i arresthusene på 100.5 procent.

I Fængselsforbundet understreger Kim Østerbye, at man fra forbundets side umiddelbart anser prøveløsladelse for at være et positivt redskab. Men at der bare ikke er belæg for Tom Behnkes garanti.

-Jeg ved ikke, hvad der er for nogle fanger, han snakker om. For blot med domme på syv-otte måneder er jo altså meget grove indbrudstyve eller voldskriminelle, vi snakker om. Alle dem i den milde ende har vi jo som udgangspunkt forsøgt at få i samfundstjeneste eller fodlænke i forvejen.

Ofre krænkes

Der er ingen sammenhæng mellem de årelange stramninger i regeringens retspolitik og forslaget om tidligere prøveløsladelse, mener også SFs retsordfører Karina Lorentzen. Tværtimod vil det seneste forslag gøre ofrene ude i virkeligheden til grin.

-Man fjerner alle sikkerhedsmekanismerne og er med andre ord ligeglade med den kvinde, der har været udsat for vold, trusler og chikanerier fra sin ekskæreste, siger hun til Ritzau.

Hun tilføjer, at hun havde bakket op om forslaget, hvis der havde fulgt et system for bedre resocialisering med.

John Hatting, der er formand for Kriminalforsorgsforbundet, støtter også som udgangspunkt de tidligere prøveløsladelser. Men det vil medføre, at der ikke længere er tid til ordentlig sagsbehandling og samtaler med de indsatte.

-Vi risikerer , at fangerne vælter tilbage i hovedet på os igen. At prøveløsladelserne bliver en halsløs gerning, siger han til Ritzau.

Byg flere fængsler

Regeringen vedtog tidligere på ugen en såkaldt "tryghedspakke," som en del af 2020-forhandlingerne. I forhandlingerne har regeringen fundet flertal for at fordoble straffene for hjemmerøverier, voldtægt grove hjemmerøverier.

Og spørger man Kim Østerbye fra Fængselsforbundet er der kun en løsning på de mange fanger, regeringens restriktive retspolitik medfører.

-Det er at bygge flere fængsler. At fængsle sig ud af problemerne ligesom amerikanerne. Hvis regeringen ikke kan håndtere det, så kan det være, de skal lade være med hele tiden at stramme straffene, siger Kim Østerbye.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.