Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

BP betaler rekordstor oliebøde

Den britiske oliegigant BP er gået med til at betale en bøde på knap 26,5 milliarder kroner i forbindelse med historiens værste olieudslip i Den Mexicanske Golf i 2010.

Fra oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf i 2010. En pelikan er fortabt i en oliepøl.
Fra oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf i 2010. En pelikan er fortabt i en oliepøl.

STORBRITANNIEN: For to år siden var den britiske olie- og energigigant BP skyld i, at bore platformen Deepwater Horizon eksploderede i Den Mexicanske Golf. 11 oliearbejdere blev dræbt og fem millioner tønder olie fossede ud i vandet, hvilket gjorde katastrofen til historiens værste olieudslip og en af de værste forureningsulykker i USAs historie.

Nu skal en del af regningen betales. Torsdag er BP gået med til at betale en rekordstor bøde på 4,5 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 26,5 milliarder danske kroner, som straf for den omfattende forurening. Det er en den største bøde, der er givet i forbindelse med en forureningskatastrofe, oplyser BP.

- Alle hos BP beklager dybt det tragiske tab af menneskeliv forårsaget af Deepwater Horizon-ulykken samt virkningen af udslippet i Den Mexicanske Golf. Vi undskylder for vores rolle i ulykken, og som dagens aftale med den amerikanske regering afspejler, påtager vi os fuldt ud ansvaret for vores handlinger, udtaler BPs administrerende direktør, Bob Dudley, i en pressemeddelelse på firmaets hjemmeside.

De fire milliarder dollars skal betales over en periode på fem år som en bøde for at have overtrådt loven, mens de 525 millioner skal betales over tre år. De penge kommer oveni de mange milliarder, BP allerede har betalt i erstatning til personer, der blev ramt af olieudslippet for to år siden.

BP skriver på sin hjemmeside, at firmaet erklærer sig skyldig i 11 tilfælde af forsømmelser i forbindelse med eksplosionen af Deepwater Horizon.

Katastrofen fik oliegiganten til at ryge fra en anden- til en fjerdeplads på listen over de mest værdifulde olieselskaber i Vesten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.