Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgeres alkoholproblemer koster kommunerne 3,2 milliarder

Ekstra udgifter til borgere med alkoholproblemer kostede i 2014 kommunerne 3,2 milliarder kroner.

For overdreven alkoholindtag blandt borgere kostede i 2014 kommunerne milliarder af kroner. Free/Aleksandr Volkov
For overdreven alkoholindtag blandt borgere kostede i 2014 kommunerne milliarder af kroner. Free/Aleksandr Volkov

Danskere med et alkoholproblem kostede i 2014 de danske kommuner mindst 3,2 milliarder kroner mere end andre borgere. Det viser en sammenligning fra Sundhedsstyrelsen.

Tallene er et resultat af en sammenligning mellem kommunernes udgifter til borgere, der er identificeret som havende et alkoholproblem, og andre borgere.

Selv om det kan lyde af meget, er det mindre end tidligere. Det fortæller afdelingslæge Mia Fischerman fra Sundhedsstyrelsen.

- Der er færre borgere i 2014 sammenlignet med i 2010, der har været i kontakt til sygehuse med en alkoholrelateret diagnose. Og det giver et fald i udgifterne, siger hun.

- Vi kan se, at danskernes alkoholforbrug er faldende. Og vi kan se, at dødeligheden som følge af alkohol er faldende.

Borgerne med alkoholproblemer er fundet enten ved, at de har fået en diagnose fra et sygehus eller købt medicin i forbindelse med en alkoholrelateret sygdom, eller fordi de er i behandling for alkoholproblemer.

Kommunerne skal blandt andet betale for medfinansiering til sundhedsvæsnet.

Men også oftere udbetaling af en række andre udgifter såsom overførselsindkomster, anbringelser og andre hjælpeforanstaltninger til børn og unge tælles med i opgørelsen.

Opgørelsen viser dog også, at mange af disse indsatser kan undgås.

- Vi ved, at der går 10-12 år, før de (borgere med et alkoholproblem, red.) kommer i behandling. Så det antyder, at der er et meget stort potentiale, hvis man kommer meget tidligere i behandling, siger Mia Fischerman.

- Vi kan se, at det har store konsekvenser for dem (borgere med et alkoholproblem, red.). De har langt hyppigere fået anbragt deres børn, mistet deres arbejdet og er i kontakt med der sygehuse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.