Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgere ønsker flere undskyldninger fra politiet

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har været til eksamen. Mange borgere ønsker at blive hørt.

Mange politifolk har en fjendtlig indstilling overfor Den Uafhængige Politiklagemyndighed, viser en evaluering (arkivfoto). Politiet
Mange politifolk har en fjendtlig indstilling overfor Den Uafhængige Politiklagemyndighed, viser en evaluering (arkivfoto). Politiet

Uafhængigheden af politiet er øget. Men der er fortsat ret stor utilfredshed med, hvordan afgørelser af klager over politiet falder ud.

Det er en af konklusionerne i en evaluering af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.

Myndigheden kom til verden i 2012, og siden da har flere og flere borgere ønsket at klage over ordensmagten. Grimme ord, hårde slag med staven og pistolskud ligger i sagsbunkerne.

Men den måde, klager håndteres på, tilfredsstiller ikke borgernes behov for at få anerkendt, at de har været udsat for noget forkert. Det konkluderer Lars Holmberg, der er lektor i kriminologi, og som står bag evalueringen.

Myndigheden skal nemlig først og fremmest undersøge, om det kan bevises, at en betjent har gjort noget galt eller ej.

Denne stramme opgave kan være forklaringen på, at antallet af tilfredse borgere ikke er steget, selv om der er etableret en mere uvildig myndighed.

»Klagerne ønsker mange ting ud over straf og irettesættelse: Undskyldninger, ændringer i politiets praksis og ledelsesmæssigt fokus på uhensigtsmæssig adfærd,« skriver Lars Holmberg.

»Det er min tolkning, at mange ønsker anerkendelse af deres oplevelse og en form for genoprettelse af den krænkelse, de synes, de har lidt. Den slags er politiklagesystemet ikke i stand til at tilbyde ret mange klagere,« hedder det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.