Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bonus skal sikre syge hurtig hjælp

De enkelte afdelinger på sygehusene i Region Syddanmark får penge for at afskaffe de langstrakte undersøgelsesforløb, som er et af sundhedsvæsenets helt store problemer.

De enkelte afdelinger på sygehusene i Region Syddanmark får penge for at afskaffe de langstrakte undersøgelsesforløb, som er et af sundhedsvæsenets helt store problemer. Arkivfoto.
De enkelte afdelinger på sygehusene i Region Syddanmark får penge for at afskaffe de langstrakte undersøgelsesforløb, som er et af sundhedsvæsenets helt store problemer. Arkivfoto.

Få patienterne hurtigere gennem systemet, og I får nogle hundrede tusinde kroner ekstra til bedre forhold for afdelingens ansatte.

Sådan lyder tilbuddet til afdelingerne på sygehusene i Region Syddanmark fra politikerne i regionen, der som den første har indført en bonusordning for at sikre patienterne et hurtigere behandlingsforløb.

»Vi skal gøre det godt for patienterne, og til det formål er bonusordninger et fint middel – det skal kunne betale sig for afdelingerne at give borgerne en god service i form af hurtig behandling,« siger formand for regionsrådet Carl Holst (V).

Afdelingerne kan få en bonus på 100.000 til 400.000 kroner, hvis de får flere end 60 procent af patienterne til forundersøgelse inden for 14 dage. Afdelingerne kan også få en bonus, hvis de inden for et år øger andelen af hurtigt undersøgte patienter med flere end ti procentpoint. Pengene går typisk til løn, efteruddannelse eller kurser.

Bonusordningen kommer samtidig med, at Folketinget er på vej til at indføre den såkaldte udredningsret på 30 dage. Det sker for at bekæmpe et af de helt store problemer i sundhedsvæsenet, nemlig at patienter i månedsvis sendes rundt mellem praktiserende læger og en stribe afdelinger og sygehuse, inden de får stillet en diagnose.

Derfor er såvel Lægeforeningen som sundhedsminister Astrid Krag (SF) da også positive over for Region Syddanmarks bonusordning.

»Jeg er optaget af, at patienterne får god service og en behandling af høj kvalitet. Og kan man få nedbragt ventetiden til forunder-søgelser ved at bruge en model som den i Region Syddanmark, er det i orden med mig. Men bonusordninger må ikke betyde, at personalet kan drage fordel af, at lette patienter kommer før andre,« siger sundhedsministeren.

Til gengæld er der skepsis blandt politikere i andre regioner. De har især svært ved at se, hvorfor de skal give en økonomisk bonus for noget, som personalet i forvejen har fået løn for at udføre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.