Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bondo: Thornings engelskprojekt mangler effekttjek

Ingen ved om skoleeleverne bliver better English speakers, hvis undervisningen begynder allerede i 1, klasse. Ikke særligt fornuftigt, påpeger Danmarks Lærerforening.

Regeringens kommende reform af folkeskolen betyder blandt andet engelsk fra 1. klasse. Men de sparsomme forskning i effekterne taler imod ideen, og Anders Bondo Christensen efterlyser nye undersøgelser. Arkivfoto.
Regeringens kommende reform af folkeskolen betyder blandt andet engelsk fra 1. klasse. Men de sparsomme forskning i effekterne taler imod ideen, og Anders Bondo Christensen efterlyser nye undersøgelser. Arkivfoto.

Regeringen bruger millioner af kroner uden at vide, hvad den får ud af det.

Sådan lyder reaktionen fra Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dagens Berlingske lægger op til, at danske skolebørn skal have engelsk allerede fra 1. klasse.

- Vi risikerer at bruge penge, uden at vide, om vi får den ønskede effekt. Det er ikke særligt fornuftigt. Specielt ikke i en tid, hvor vi er nødt til at vende hver en femører i den danske folkeskole, siger han og uddyber:

- Der er ingen forskning, der viser, at 1. klasse er det rigtige tidspunkt at begynde engelskundervisningen på. Den forskning, vi har, viser faktisk det modsatte, siger Anders Bondo Christensen.

Efterlyser grundig undersøgelse

Han henviser til en undersøgelse, som ganske vist er omkring 15 år gammel, men som viste, at pengene var bedre brugt på at styrke engelskundervisningen i 7. og 8. klasse. Undersøgelsen kan være forældet i dag, men regeringen burde under alle omstændigheder få undersøgt, om eleverne rent faktisk bliver bedre til engelsk, ved at begynde tidligere, mener Anders Bondo Christensen:

- Vores anbefaling er, at der bliver lavet nogle grundige forsøg med tidligere engelskstart. Lige nu kaster regeringen sig ud i et projekt, som man synes er en god ide, uden overhovedet at vide, om det er det rigtige, siger han.

Forslaget er en del af regeringens samlede folkeskolereform, som ventes at blive præsenteret på tirsdag.

I dag er engelsk obligatorisk fra 3. klasse, men på 45 skoler tilbydes faget allerede fra 1. klasse. Det er dog for tidligt at sige, om eleverne er blevet bedre English speakers af den grund.

Pris: 240 millioner kroner

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini har tidligere oplyst til Folketinget, at det vil koste omkring 240 millioner kroner, at indføre obligatorisk engelsk i første klasse.

Regnestykket er baseret på, at eleverne skal have to lektioner om ugen. Der er dog ikke taget højde for, om der bliver behov for at efteruddanne lærere har de nødvendige kvalifikationer.

I sin tid som undervisningsminister, talte Venstres Troels Lund Poulsen varmt for at indføre engelsk fra første klasse, og partiets nuværende uddannelsesordfører, Karen Ellemann, støtter da også forslaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.