Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bondo: »Det kan ikke betale sig at være frustreret og skuffet«

Det lykkedes ikke for folkeskolelærerne med Anders Bondo Christensen i spidsen at forhandle sig til drømmevilkår for landets folkeskolelærere. Men det næstbedste er også til at leve med. Ren og skær ”hensigtserklæring” lyder kritikken det fra en ekspert.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Søndag nat forhandlede Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation (LC) et forlig på plads, der skal lægge linjen for folkeskolen de næste tre år. Og selvom lærernes chefforhandler, Anders Bondo Christensen ikke fik en ny arbejdstidsaftale, erklærer han sig alligevel tilfreds.

»Vi har prøvet at lave noget, som ikke bare er luftige hensigtserklæringer. Det her er et fælles signal fra KL og LC, om at ville forbedre folkeskolen«, siger han.

Det store omdrejningspunkt ved aftalen har været at sikre lærernes forberedelsestid. Siden den seneste skolereform har nogle lærere måttet acceptere at forberedelsestimer har ligget spredt ud over skoleskemaet eller brugt på at være vikarer. Det mener Bondo og KL’s chefforhandler, Michael Ziegler nu at kunne afhjælpe ved at forpligte kommunen til at gribe ind, hvis skolens ledelse ikke overholder aftalen. For hellere en kommunal indgriben end en afgørelse i retten.

»Forpligtelsen ligger i, at vi forpligter os til at følge op på det her. Kreds og kommune må i fællesskab agere, hvis der er problemer med arbejdstiden. Det skal foregå i dialog og ikke i arbjedsretten«, siger Bondo, der udtrykker tilfredshed med forhandlingerne.

Ingen ændring
På trods af begge parters tilfredshed med aftalen, mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg universitet, Flemming Ipsen, at aftalen er sammensat af luftige aftaler, hvor ingen reelt er bindende, men blot skal drøftes lokalt i kommunen.

»Der er en forståelsesramme, hvor der er en masse gode hensigter, men der er ikke lagt nogen bindinger på. Det er op til det lokale samarbejde, men det er ikke noget man skal. Lederne har ingen forpligtelser til at ændre på det, og så har verden ikke ændret sig særlig meget,« siger han.

I 2013 udløste forhandlingen om den nye skolereform at arbejdsgiverne lockoutede folkeskolelærerne i 25 dage. Loven pålagde lærerne at bruge tiden i skolen til at forberede sig, og det var med det tydelige mål at ændre den omtalte lov, at folkeskolelærerne gik til forhandling. Kravet blev dog afvist af KL, og i stedet blev man enige om at tage en anden vej.

»Det er ikke let at forhandle, når man tidligere har været i konflikt, men det har været en fin proces, fordi vi i stedet for at fokusere på det, vi ikke kan blive enige om har fokuseret på det, vi rent faktisk kan forbedre«, siger Michael Ziegler, mens Anders Bondo Christensen stemmer i.

»I stedet for at sætte mig ned og være frustreret og skuffet over ikke at have fået en arbejdstidsaftale, vil jeg hellere fokusere på, hvordan jeg nu kan forbedre lærernes arbejdsvilkår«.

Bondo kan ikke være tilfreds
Flemmings Ipsen mener dog ikke, at Bondo Christensen kan tillade sig at være tilfreds med resultatet af de tre dage lange forhandlinger

»Bondo kan ikke være tilfreds, hvis han gik ind med det udgangspunkt at trække lov 409 tilbage,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Men succesen af aftalen bliver nu bestemt demokratisk. Aftalen skal nemlig til urafstemning i Danmarks Lærerforening. Her regner Bondo med, at medlemmerne vil stemme ja til aftalen, der i så fald sættes i kraft 1. april 2016

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.