Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bombesagerne koster knaster

Bombetrusler og mistænkelige kufferter er de seneste uger væltet op i medierne. Men det koster samfundet dyrt, hver gang Rullemarie sættes ind og større institutioner evakueres.

Det koster penge hver gang, mistænkelige kufferter og bombetrusler gør, at større pladser og institutioner skal evakueres og sikres. Sidste tirsdag blev der lukket ned for julehandlen på dele af strøget, da en mistænkelige kuffert blev fundet ved Københavns Byrets lokaler på Rådhuspladsen.
Det koster penge hver gang, mistænkelige kufferter og bombetrusler gør, at større pladser og institutioner skal evakueres og sikres. Sidste tirsdag blev der lukket ned for julehandlen på dele af strøget, da en mistænkelige kuffert blev fundet ved Københavns Byrets lokaler på Rådhuspladsen.

Den seneste tid har medierne svømmet i bombetrusler og efterladte kufferter, og evakueringen og sikring af af banegårde og udanelsesinstitutioner er ikke ligefrem gratis. Pengene ruller ud af kassen, hver gang politi, militær og redningsmandskab sættes i højeste beredskab.

De seneste to dage alene, har der været to tilfælde af bombetrusler i Jylland. Mandag var det Aarhus School of Business, der modtog en bombetrussel. Tirsdag gik det udover banegården i Brønderslev. Begge tilfælde var falsk alarm. 

Ingen erstatningskrav

Men selvom personerne bag truslerne bliver fundet, ender regningen som regel alligevel hos de involverede myndigheder. Det er nemlig sjældent, at der bliver rejst erstatningskrav.

- Vi tager normalt ikke penge for det her. Kun hvis vi får ødelagt noget materiel, men ikke for timerne vi bruger, siger politiinspektør Morten Anker Jensen fra Østjyllands Politi til DR Østjylland.

Personerne der står bag bombetrusler har problemer nok i forvejen, lyder meldingen fra flere uddannelsesinstitutioner, der har været ramt af en bombetrussel ifølge DR Østjylland. Det kan  jura-professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet godt genkende.

- Man skal altid afveje, om man får noget ud af en erstatningssag. Man vil givetvis kunne få en fældende dom, som siger, at der skal betales erstatning. Men når pengene ikke er der, så er det jo at kaste gode penge efter dårlige, siger han til DR Østjylland.

Kuffert koster også

Glemte kufferter og mistænkelige genstande har de seneste uger også betydet evakuering af banegårde, offentlige institutioner og Rådhuspladsen. Chefen for ammunitionsrydderne, major Morten Mærkedahl, har godt bidt mærke i de seneste ugers bombesager.

I fredags fortalte han til Berlingske, at Rullemarie og resten af sprængstofeksperterne i løbet af 2012 er blevet sendt på opgave 524 gange.

- Langt de fleste opgaver er i den lette ende, men bombemistænkte kufferter lader til at have fået en renæssance, sagde han. 

Og de efterladte kufferter koster også samfundet penge. At holde Hovedbanegården lukket i flere timer er ikke godt for forretningen, hverken for DSB eller de mange danskere, der skal transporteres til og fra arbejde. 

Bødestraf

Derfor så de Konservatives trafikordfører, Mike Legarth, gerne, at man lovgiver om de glemte kufferter.

- Hvis folk bevidst og uagtsomt er årsag til de her ting, så synes jeg, det er på sin plads at give folk en bøde for det her, sagde Mike Legarth til BT i torsdags.

Så langt er de Radikales trafikordfører, Andreas Steenberg, dog ikke klar til at gå.

- Jeg tror ikke, nogen gør det med vilje. Folk bliver ikke mindre ubetænksomme eller distræte, hvis de får en bøde, så jeg tror ikke, det vil hjælpe noget, sagde han til Berlingske i sidste uge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.