Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boligbehovet i storbyerne boomer

Over de næste 30 år er der behov for 375.000 flere boliger i Danmark. Behovet er især stort i de store byer, som danskerne valfarter til, mens mange flytter fra udkantskommunerne.

Vi bliver flere og flere i Danmark, og det kræver masser af lejligheder, parcelhuse og villaer. Boligbehovet er stigende, og en ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er behov for 375.000 flere boliger i Danmark frem mod 2040, hvilket svarer til en stigning på 15 procent.

- 375.000 er rigtig mange boliger. I gamle dage flyttede man fra land til by, og nu flytter man fra by til storby, så det er især i de store uddannelsesbyer som København, Aarhus og Aalborg, at behovet bliver stort, viser vores analyse, fortæller seniorøkonom i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Københavns Kommune har brug for knap 100.000 flere boliger over de næste knap 30 år og er dermed den kommune med det største boligbehov. Omvendt kommer kommuner som Lolland, Bornholm og Guldborgsund til at stå med et stort antal fraflyttere og tusindvis af tomme boliger.

- Det er en tendens, vi kender i forvejen. Udkantskommunerne kommer til at stå med store udfordringer med nedrivningsarbejde og folk, der ikke kan sælge deres huse. Men generelt er hele Danmark presset, fordi der i 2040 vil være knap en halv million flere danskere med et stigende antal ældre og færre i den arbejdsduelige alder, siger Finn Bo Frandsen.

Kommunalforsker ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) Ulf Hjelmar vurderer, at valfarten til de store byer vil fortsætte. Han kalder behovet for 375.000 boliger for »et bemærkelsesværdigt højt tal«.

- Det er en unik historisk situation, at en bosætningstendens fortsætter i årtier. Det er det, vi står med nu, for alle prognoser peger på, at danskerne søger mod storbyerne over de næste 30-40 år, og tendensen vil kun blive mere markant, siger han.

De mange unge, der bosætter sig i uddannelsesbyerne, bliver også boende efter endt uddannelse, forklarer Ulf Hjelmar, og det er blandt andet det, der øger presset på de store byer.

- Hvis man som ung for eksempel flytter fra Bornholm til Aalborg for at læse, så skal der meget til, før man flytter tilbage igen. Den problematik kender vi udmærket, og den ser ikke ud til at vende. Byen er blevet mere rummelig og har plads til alle befolkningstyper - også børnefamilierne, siger han.

Udkantskommunerne står dermed over for et voksende problem, og Ulf Hjelmar efterlyser en mere slagkraftig national strategi på området.

- Udkantskommunerne bliver nødt til at brande sig bedre for at tiltrække flere borgere og virksomheder. Hvis man skal ændre den skævvridning, må kommunerne satse på deres unikke kvaliteter og brande sig på det, de kan tilbyde, siger kommunalforskeren.

Lolland Kommune kommer til at have behov for 3.400 færre boliger i 2040, og borgmester Stig Vestergaard (S) er opmærksom på, at det er en udfordring.

- Vi river en masse boliger ned, og folk flytter fra os, så vi i 2020 kommer til at være 6.000 færre indbyggere, end vi er i dag. Vi har store udgifter til renovering og nedrivning, mens vi får færre skatteindtægter, så det er da et stort problem, siger han.

Netop derfor har kommunen igangsat flere kampagner, der skal gøre danskerne opmærksomme på, at Lolland kan tilbyde både fred, ro og tryghed.

- Men det er et langt sejt træk, for folk vil altså hellere flytte til byerne, siger borgmesteren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.