Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boliganalytiker advarer mod andelsboligkøb

Regeringens boligskattepakke kaster ikke meget lys over, hvordan andelsejendomme fremover skal vurderes. Problematisk, siger andelsekspert.

Flere boligeksperter savner vished omkring regeringens planer for, hvordan andelsejendomme fra 2020 skal vurderes. Free/Colourbox
Flere boligeksperter savner vished omkring regeringens planer for, hvordan andelsejendomme fra 2020 skal vurderes. Free/Colourbox

I starten af oktober kom regeringen med sit udspil til den fremtidige beskatning og vurdering af ejerboliger.

Andelsboliger blev der til gengæld ikke talt meget om, og det efterlader andelshavere og mulige købere med en række spørgsmål:

- Der er masser af usikkerhed lige nu, og det går begge veje. Det kan både blive en fest og det modsatte for andelsforeningerne, siger Tejs Carstensen, som er uafhængig andelsboliganalytiker.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kunne på et pressemøde den 5. oktober i detaljer forklare regeringens bud på, hvordan boliger i fremtiden skal vurderes ud fra en række forskellige parametre - såsom størrelse, byggeår, materialer, beliggenhed og salgspriser i lokalområdet.

Andelsboligerne fik derimod ikke meget opmærksomhed.

Selv om de faktisk udgør 36 procent af boligmarkedet i København.

Det eneste, der er at finde på nye-ejendomsvurderinger.dk, som regeringen står bag, er, at andelsboliger skal vurderes og beskattes, som var de erhvervsejendomme.

- Det giver ikke mening at sammenligne andelsforeninger og erhvervsejendomme. Andelsmarkedet minder mere om ejermarkedet, siger Tejs Carstensen.

Summa summarum er, at regeringen ikke har løftet meget af sløret for, hvilken metode der skal danne grundlag for vurderinger af andelsboliger i fremtiden.

Det undrer Curt Liliegreen, som er direktør for Boligøkonomisk Videncenter:

- Det er fuldstændig ubeskrevet område - en grå zone. Og det, synes jeg, er mærkeligt. Jeg havde gerne set nogle flere indikationer på, hvad der skal ske på det her område, siger han.

Ifølge regeringen kan erhvervsejendomme og dermed også andelsboliger, vurderes på to forskellige måder fra 2020. Men hvordan det konkret skal foregå, er der ikke fuldstændig klarhed over.

Det er ifølge Tejs Carstensen problematisk, da andelslejlighedernes pris er bundet op på værdien af hele ejendommen. Det vil sige, at med et kan værdien af en andelsbolig falde eller stige fra 2020.

Hans råd lyder derfor nu: Vent med at købe.

- Der er så mange usikkerhedsfaktorer lige nu. Indtil det er blevet klarlagt af regeringen, bør man være meget forsigtig på andelsmarkedet, slår han fast.

Især de andelsforeninger med de højeste valuarvurderinger, er der størst risiko ved.

- Dem der har de dyreste kvadratmeterpriser, er dem man skal være mest nervøs for, siger Tejs Carstensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen, der holder efterårsferie.

Gode råd til andelskøb:

- Køb andelsbolig, fordi du har et behov for en bolig, ikke for at tjene penge på den.

- Køb andelsbolig i en forening med økonomistyring.

- Pas på valuarvurderinger. De kan vise sig at være for optimistiske.

- Køb andelsbolig i en forening med lav gældsætning.

Kilde: Dansk Andelsbolig Analyse.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.