Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bokse-legenden, der måtte kæmpe videre

Jørgen »Gamle« Hansen havde en af dansk boksehistories længste karrierer i ringen og opnåede både titler og stor popularitet. De seneste år har han måttet kæmpe mod demens og alzheimers.

It’s all over, Dave Green has lost the European Championship to thirty-six year old Jorgen Hansen in one of the greatest turn-ups that I’ve known in boxing in 40 years. Unbelievable!«

Den engelske kommentators ophidsede udråb står stadig tydeligt for de fleste, der er gamle nok til at huske Jørgen Hansens største sejr i karrieren – EM-sejren i weltervægt over engelske Dave »Boy« Green i 1979 i Randers-Hallen, hvor Hansens eksplosive højrehånd stoppede den unge englænder i tredje omgang.

Det er den kamp, der for alvor har præget Jørgen »Gamle« Hansens eftermæle som bokser, og det var også den sejr, der betød, at han godt tre år efter kunne forlade boksekarrieren på toppen efter 92 professionelle kampe og 78 sejre – flere end nogen anden dansk bokser. Og det er samtidig den kamp, der er omdrejningspunktet for filmen »Den bedste mand«, der nu sætter nyt fokus på den i dag 74-årige eksbokser.

Egentlig ville han have været fodboldspiller, men det var boksningen, der fik tag i ham. Så ved siden af jobbet på Aalborg Værft var han som amatørbokser i en årrække et af topnavnene hos Aalborg-bokseklubben Lindholm BK i en tid, hvor amatørboksning var en stor sport – ikke mindst i Jylland. Hansen nåede således at blive nordisk mester som amatør og komme til De Olympiske Lege i Mexico i 1968, inden han året efter smed trøjen og blev professionel hos Mogens Palle – boksepromotoren, der også blev Jørgen Hansens nærmeste ven.

Han indledte karrieren noget sløvt i skyggen af blandt andre Tom Bogs – selv om Jørgen Hansen også som professionel var kendt og populær for sine lune punchlines. For eksempel fortæller en anekdote om en kamp i Rom i 1970, hvor Jørgen Hansens højre-hook sendte modstanderen ud over tovene. Hvorefter bokseren skulle have bøjet sig ned til journalisterne ved ringside og sagt: »Så kan I jo interviewe ham med det samme.«

Svingende karakter

Desværre var det en fandenivoldskhed, som nogle gange manglede, når Jørgen Hansen boksede, fremgår det blandt andet af biografien »Gamle Hansen«, som Birgitte Lorentzen skrev i 2012. Her kunne man læse om en bokser, der havde haft en svær opvækst med en voldelig far, og som i ringen kunne udvise en noget svingende karakter. Når han blev presset, kunne han nogle gange svare igen med den frygtede højrehånd – som i titelkampen mod Dave »Boy« Green – mens han andre gange simpelthen satte sig ned på et tidspunkt, hvor han ellers var bedst og førte kampen.

I 1977 slog han omsider igennem som professionel og blev for første gang Europamester – en titel han senere både mistede, vandt og mistede igen på mere eller mindre unfair vis, inden han i 1979 erobrede den tilbage i Randers – og beholdt den karrieren ud. Han sluttede blandt andet af med to kampe mod Palles nye navn, Hans-Henrik Palm – kampe, som Hansen vandt. De to blev dog ved med at være venner mange år frem, fortæller Hans- Henrik Palm.

»Han har altid været meget gæstfri. Som 16-årig juniorbokser boede jeg hjemme hos ham, og vi har været venner siden. Kun afbrudt af to gange omkring en times tid,« fortæller Hans-Henrik Palm med henvisning til de to titelopgør mellem dem. »Hansen er ikke typen, der slæber rundt på gammelt nag – til gengæld ville man ikke være i tvivl om det, hvis han ikke brød sig om en.«

Trods de mange kampe og succesen i karrierens seneste år var det ikke nogen forgyldt forretning at være bokser i de år, og da Jørgen Hansen i 80erne skulle ud på arbejdsmarkedet, var der ikke noget at hente som rørlægger i hjembyen Aalborg. Gennem Aalborg-venner fik han så job på Hviids Vinstue i København, hvor hans lune og slagfærdighed gennem 16 år gjorde ham til en populær tjener – og han blev selv meget glad for byen.

I 2005 tvang en fremadskridende demens Hansen til at stoppe i jobbet som tjener. Diagnosen blev senere suppleret med Alzheimers, og Jørgen Hansen kæmper i dag med sygdommen fra en bolig i Hasseris i Aalborg, hvor han bor med hustruen Hanne. Fru Hansen, som hun altid har heddet hos Jørgen Hansen, var også både manager og rådgiver for bokseren i hans aktive år – sammen med promotor Mogens Palle.

»Hansen har aldrig gjort meget, uden at det var med fru Hansens godkendelse,« som Hans-Henrik Palm udtrykker det om de tos makkerskab gennem et livs kampe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.