Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børns læselyst er steget markant

Ny undersøgelse viser, at børn langt oftere end tidligere læser bøger i fritiden. Læsekampagner er slået igennem, siger ekspert. Men flere og flere voksne åbner aldrig en bog.

Børn har fået større lyst til at læse. Det viser en ny undersøgelse, som kulturminister Uffe Elbæk (R) offentliggør i dag, skriver Berlingske.

Ifølge undersøgelsen læser flere og flere af de 7-14-årige bøger, og det gælder både skøn- og faglitteratur. For otte år siden sagde 40 procent, at de ugentligt læste romaner eller eventyr, men i dag er andelen steget til 64 procent. Og mens 34 procent i 2004 sagde, at de aldrig læste en bog, så er andelen i 2012 faldet til 13 procent.

- Det er virkelig markant, og der er ingen tvivl om, at det er et resultat af den indsats, man de seneste ti år har gjort i skolen. Der har været et stort pres for at få børn til at læse, og det har båret frugt, siger Torben Weinreich, ekspert og tidligere professor i børnelitteratur.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over undersøgelsen.

- Skolen arbejder i dag på mange måder med at få børn til at læse. Vi ved, at de mindre børn i dag læser bedre end før, og det giver lyst til at læse mere. Helt ned i børnehaven har vi nu fokus på læseleg. Men det er et problem, at 13 procent slet ikke læser, og vi ved, at 15 procent forlader folkeskolen som funktionelle analfabeter. Det er for mange, og det vil vi arbejde med i vores nye folkeskoleudspil. Der skal sættes tidligt ind, men det skal ske på spændende måder. Harry Potter-bølgen har vist, at hvis man rammer børns fantasi, så kan man få alle med, siger Christine Antorini til Berlingske.

Ifølge undersøgelsen læser mange voksne ikke. I 2004 sagde ti procent, at de aldrig læste en bog, men det tal er nu steget til hele 18 procent.

- Det er bedrøveligt og mærkeligt, at flere børn læser, mens det går den modsatte vej for voksne. Den eneste forklaring, jeg kan se, er mediepresset. Vi har tidligere betragtet de 20-40-årige som de meget læsende, men kig på deres hverdag med job, børn og medier. De har ikke tid til at læse, siger Torben Weinreich.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.