Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børnehaver og vuggestuer opfører glasvægge mod overgreb

Gennemsigtige lokaler skal sikre, at vuggestue- og børnehavebørn aldrig er helt alene med en voksen, og at mandlige pædagoger beskyttes mod rygter om sexmisbrug.

Arkivfoto. Børn og pædagog på billedet har intet med nærværende artikel at gøre.
Arkivfoto. Børn og pædagog på billedet har intet med nærværende artikel at gøre.

Nye børnehaver og vuggestuer indrettes i stigende grad med gennemsigtige døre og glasruder i væggene til både puslerum og puderum. På den måde kan institutionerne beskytte specielt mandlige medarbejdere mod mistanke om seksuelt misbrug af børnene.

Det bekræfter flere tegnestuer og institutionsledere over for Avisen.dk.

- Tiden med børnehaver bygget som 70er-typehuse med små rum er fortid, fortæller Palle Lindgaard, arkitekt og indehaver af tegnestuen Nøhr & Sigsgaard, til Avisen.dk.

I dag ligger puslerum i direkte forbindelse med fællesrummet og med vinduer imellem, så pædagogerne i fællesrummet kan se ind, og omvendt kan pædagogen holde øje med resten af børnene, selvom man skifter ble, forklarer arkitekten.

På den måde kan institutioner undgå specielle regler om, at mænd ikke må skifte ble, fordi der altid er en anden pædagog, der har et øje på arbejdet.

Også hos GPP Arkitekter oplever man efterspørgsel på gennemsigtige daginstitutioner. Kommunerne begrunder ønsket om transparens med pædagogiske hensyn, så personalet kan være i kontakt med hinanden og holde øje med flere børn ad gangen.

Men ifølge flere institutionsledere handler det gennemsigtige miljø også om at beskytte mandlige medarbejdere mod mistænkeliggørelse. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til daginstitutioner.

- Der er skabt en forbandet kultur med konstant mistanke, så vi har åbnet institutionen op med gennemsigtige ruder i alle døre, fortæller en institutionsleder fra Aarhus-området, som ønsker at være anonym.

I det hele taget har frygten for, at mandlige pædagoger krænker et eller flere børn ført til nye retningslinjer på institutionsområdet. Flere steder er bleskift, godnatsang og fodboldkamp forbeholdt de kvindelige pædagoger for at undgå mistanke om overgreb.

- Det er at gå for vidt, når man har retningslinjer om, at en mandlig pædagog for eksempel ikke må skifte ble eller trøste et barn ved at tage det op på skødet. Man skal kunne handle naturligt og vise børnene den omsorg, de har brug for, siger formanden for pædagogernes fagforening, NUPL, Henning Pedersen.

I BUPL ser man en stigning i antallet af retningslinjer for, hvordan mandlige pædagoger må være sammen med børnene, eller rettere sagt ikke må være sammen med børnene.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.