Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børnehaven skal tjekke om du drikker

Lærere og pædagoger i København skal i højere grad spørge ind til forældres alkoholvaner, hvis forbruget vurderes at gå ud over barnets trivsel.

Københavns Kommune vil have pædagoger, lærere og andre til at spørge ind til alkoholvanerne i hjemmet, hvis man har mistanke om at der drikkes så meget, at det indvirker på bl.a. børnenes trivsel.
Københavns Kommune vil have pædagoger, lærere og andre til at spørge ind til alkoholvanerne i hjemmet, hvis man har mistanke om at der drikkes så meget, at det indvirker på bl.a. børnenes trivsel.

Hvis man som forælder gentagne gange dukker rødøjet op i vuggestuen efter en rødvinsaften, kan man blive prikket på skulderen af pædagogen og blive indkaldt til en snak om alkoholvaner, hvis det er vurderingen, at man drikker så meget, at det skader ens barns trivsel.

Personalet i Københavns Kommune skal nemlig i højere grad tage samtaler med borgere om deres alkoholproblemer, og derfor har man iværksat en undersøgelse af, hvilke redskaber frontpersonalet, der tæller bl.a. lærere, pædagoger og socialarbejdere på jobcentre, skal udstyres med, for at de kan blive bedre til at snakke med eksempelvis forældre, hvis alkoholforbruget påvirker børnenes trivsel.

Indsatsen er også målrettet de ofte mere ressourcestærke københavnere i Indre By og på Østerbro, hvor de anbefalede grænser for det ugentlige alkoholindtag især overskrides. I hovedstaden viser 17 pct. af borgerne over 16 år tegn på alkoholafhængighed, og de nye tiltag er en forlængelse af tidligere kampagner som »Mindre vin – mere far«, hvor man forsøgte at dæmme op for alkoholforbrug blandt borgerne i de mere ressourcestærke bydele. Det er dermed langt fra kun alkoholikere, der er fokus på.

»Der er behov for, at vi styrker kommunens personale, for det er altid svært at snakke med borgerne om alkoholproblemer. Tanken er, at blandt andet pædagoger og lærere skal rustes bedre til at tage en snak med forældrene, hvis de vurderer, at der er væsentlige alkoholproblemer i familien. Vi vil være nået endnu et stykke i indsatsen mod alkohol, hvis det lykkes,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

På sigt skal der uddannes særlige ressourcepersoner, som skal tage de svære samtaler med bl.a. forældre. Der er her også tale om tilfælde, hvor der ikke altid er grundlag for en decideret indberetning af omsorgssvigt, men hvor alkoholforbruget på den ene eller anden måde går ud over børnenes trivsel.

Ninna Thomsen vil ikke sætte en præcis grænse for, hvornår der skal spørges ind til alkoholvaner:

»Udgangspunktet for samtalen med forældrene er, at barnet har det dårligt. Når det er tilfældet, skal fagpersoner turde spørge forældrene, hvordan alkoholvanerne er derhjemme, hvis de har en mistanke om, at det er en del af problemet. De skal også snakke med dem, som er i den gode ende af de sociale klasser, hvor det kan være endnu sværere at spørge, om der er et problem,« siger borgmesteren.

Tabu skal brydes

I Sundhedsstyrelsen mener specialkonsulent Kit Broholm, at der i Danmark er stor berøringsangst, når det kommer til at tale om vores alkoholforbrug. Der er et tabu, som hun udtrykker det, og den kultur skal ændres.

»Der er brug for at aftabuisere det at tale om alkoholvaner. Og der er behov for, at gøre det lettere at tale med borgerne om deres alkoholvaner, så de har mulighed for selv at justere deres forbrug, inden det kræver reel behandling,« siger hun.

Sundhedsstyrelsen har stort fokus på tidlig opsporing af alkoholproblemer, men et øget fokus på samtale med borgerne vil ikke ende med, at alle bliver udspurgt om deres alkoholvaner, forklarer Kit Broholm. Men eksempelvis skal medarbejderne, der har med børn at gøre, være opmærksomme på, om forældre har et stort alkoholforbrug og tale med dem om bekymringen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det en vanskelig samtale at tage. Men hvis eksempelvis lærere og pædagoger er usikre på børnenes forhold, har de pligt til at italesætte det i forhold til forældrene, lyder det.

Langt fra grænsen

Et alkoholmisbrug står i gennemsnit på i ti til 12 år, før folk selv søger behandling, viser undersøgelser. Det understreger, at problemerne i højere grad skal tages i opløbet, forklarer social- og sundhedsborgmester Ninna Thomsen. Hun ved, at det kan være svært for både borgerne og kommunens personale at tage snakken om alkoholvaner:

»Men vi er slet ikke i nærheden af at nå grænsen for, hvornår man må spørge ind til borgernes alkoholproblemer. Når vi ved, at der går så lang tid, før der gribes ind, skal vi handle noget tidligere. Selvfølgelig må man dele en flaske vin eller drikke en fyraftensøl. Det her handler om familier, hvor alkoholproblemer har betydninger for barnets trivsel. Vi skylder simpelthen børnene, at vi får en anden måde at tale om det her på,« siger hun.

Vi skal blande os

Det er ikke kun i hovedstaden, at kommunens personale i stigende grad skal tage kontakt til forældre og andre, der vurderes at drikke for meget. I Aabenraa vil man uddanne kommunens personale på bl.a. jobcentre, skoler og i børnehaver til at blive bedre til at spørge ind til alkoholforbrug.

»Det skal selvfølgelig ske på en respektfuld måde, og derfor uddanner vi vores personale til at tage de her halvsvære samtaler. Hvis man vil lave en aktiv indsats mod alkoholproblemer, er man nødt til at spørge folk, om de har problemer, som de har brug for hjælp til at løse. Jeg tror ikke, at det er specielt grænseoverskridende for borgerne at blive spurgt om deres alkoholforbrug. Det tror jeg, at der er forståelse for i dag,« siger Povl Kylling Petersen (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune.

Han understreger, at man ikke har ambitioner om, at eksempelvis lærere og pædagoger spørger ind til forældres alkoholforbrug uden grund.

»Der skal være en begrundet mistanke,« lyder det fra Povl Kylling Petersen.

Statens indblanding

Men hvor langt skal staten gå for at dæmme op for vores alkoholforbrug? Professor i filosofi ved CBS Ole Thyssen forklarer, at det først og fremmest er godt at skride ind, hvis børn lider under forældrenes alkoholforbrug. Samtidig siger han, at staten blander sig stadig mere i, hvordan vi lever vores liv, når det kommer til alkohol, rygning og kost. I efteråret 2013 kom det eksempelvis frem, at Københavns Kommune vil sende rygestop-instruktører ud til ældre for at hjælp dem med at kvitte smøgerne.

»Sådanne tiltag balancerer på en fin grænse mellem, hvad der tilhører privatlivets fred, og hvad der er et offentligt anliggende. For hvornår ved man, hvornår alkoholforbruget skader barnet? Staten betragter i stigende grad borgerne som en ressource, der skal være fit for fight ved at være sunde, velmotiverede og slanke. Det er med andre ord en stat, som er en stor regulator, der skal sikre balance overalt i samfundet,« siger Ole Thyssen.

Man må spørge, mener han, hvornår »statens velmenende indgriben i privatliv bliver så gennemgribende, at grænsen mellem offentlig og privat tilsidesættes«.

En glidebane

På Christiansborg mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, at man skal passe på med, hvor langt man som stat og kommune går i kampen for sundhed og herunder forbruget af alkohol. Hun mener, at det som sådan er en god idé at klæde personalet bedre på til at se faresignaler i de familier, hvor der kan være problemer med alkohol:

»Men det er en hårfin grænse, som man balancerer på med sådanne tiltag. Vi skal ikke derhen, hvor kommunen og staten skal til at spørge forældrene, om de nu i denne uge har overholdt Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Vi skal som samfund virkelig passe på, at vi ikke tipper i en forkert retning.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.