Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børn spiser dobbelt så meget fuldkorn som i år 2000

Danske børn og unge er blevet bedre til at spise fuldkorn. Men mange lever stadig ikke op til anbefalinger.

Arkivfoto: Danske børn og unge er blevet bedre til at spise fuldkorn. Men mange lever stadig ikke op til anbefalinger.
Arkivfoto: Danske børn og unge er blevet bedre til at spise fuldkorn. Men mange lever stadig ikke op til anbefalinger.

Børn og unges kostvaner er i dag bedre end ved årtusindskiftet. Mere fuldkorn på tallerkenen og mindre sukker er en del af de bedre vaner.

Det viser nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Seniorrådgiver ved instituttet Jeppe Matthiessen er især glad for, at børnene spiser meget mere fuldkorn.

De 4-17-åriges indtag af fuldkorn er nemlig steget til det dobbelte fra 2000 til 2013. Især havregryn og rugbrød er med til at fylde fuldkorn i de unge kroppe.

»Det er en af de største folkesundhedssucceser i nyere tid inden for ernæring.«

»Der er kommet mere fuldkorn i en række fødevarer, og der er kommet et større udbud. Danskerne er også blevet mere opmærksomme på at spise fuldkorn«, siger Jeppe Matthiessen.

Særligt de yngste børn er med på den sunde bølge. Næsten hvert andet barn mellem fire og seks år lever op til de officielle anbefalinger om, hvor meget fuldkorn de bør spise.

Det gør sig dog kun gældende for hvert femte barn i alderen 11 til 17 år.

»Det handler om, at det er forældrene, der har indflydelse på deres kostvaner. De ældre børn har mere selvbestemmelse«, siger Jeppe Matthiessen.

Selv om danske børn og unge er blevet bedre til at putte sund mad i munden, så er der stadig lang vej, før alle børn lever op til kostanbefalingerne.

»Der er sket en enorm forbedring med fuldkorn, men det er stadig to ud af tre, som ikke efterlever det. Der er også 80 procent, som ikke efterlever anbefalingerne til frugt og grønt«, siger Jeppe Matthiessen.

Især i weekenden synder børn og unge med chokolade, slik og kage. 60 procent af hele ugens sukkerindtag får børn og unge i weekenden.

»Det er problematisk, hvis de på en dag giver den gas og spiser mere sukker, end de må på en hel uge«, siger seniorrådgiveren.

Det anbefales, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.