Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bøller afpresser værtshuse på Nørrebro

Flere barer og caféer på Nørrebro bliver truet til at betale beskyttelsespenge. Nu vil indehaverne ikke finde sig i det mere.

Jane Pedersen har ejet Café Viking i 24 år og vil ikke finde sig i at blive truet i sit kvarter.
Jane Pedersen har ejet Café Viking i 24 år og vil ikke finde sig i at blive truet i sit kvarter.

»Giv os penge, eller vi smadrer din butik.«

Det hårde budskab er ikke ukendt på Nørrebro i København, hvor flere værtshuse og butikker bliver udsat for trusler og afpresning fra de lokale indvandrerbander.

Senest er det gået ud over Café Viking på Ægirsgade, der i sidste uge fik knust sine ruder med brosten.

- Klokken var lidt over midnat, da de smadrede vinduerne. Glasskårene regnede ned over kunderne, der blev dybt chokerede. Min servitrice har fået psykologhjælp, men hun kan stadig ikke arbejde alene om aftenen, fortæller indehaver Jane Pedersen.

Hun er langt fra den første værtshusejer, der bliver truet, men hvis det står til hende, bliver hun den sidste. Jane Pedersen vil nemlig samle sine kolleger og konkurrenter i en fælles front mod afpresserne.

- De fyre, der kom herind og truede mig, sagde, at jeg skulle betale for at bo i deres distrikt. Men jeg har haft Café Viking i 24 år, længere end de har levet, så det er sgu lige så meget mit distrikt. Jeg vil ikke finde mig i mere. Det skal stoppes nu, siger hun.

Torsdag formiddag havde Jane Pedersen derfor indkaldt de forretningsdrivende, politi og kommunen til et møde i sin café, og af fremmødet at dømme er der opbakning til hendes mission. Café Viking var stuvende fuld, og de fremmødte erklærede alle, at de er klar til at tage kampen op mod banderne.

Det er den helt rette ånd, mener vicepolitiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi.

- Vi vil hjælpe jer hele vejen, men det er ikke et problem, der kan løses af politiet alene. Vi er dybt afhængige af, at I kommer til os, når I bliver truet. Der vil uden tvivl komme flere trusler, men hvis bøllerne ser, at I står sammen, vil de tænke sig om en ekstra gang, sagde han til de forsamlede værtshusejere.

På Café Viking vil indehaver Jane Pedersen investere i plexiglasruder og videoovervågning for at gøre livet sværere for banderne. Men det vigtigste våben er sammenhold.

- Hvis vi ikke holder sammen og siger fra, fortsætter det. Banderne stopper ikke ved trusler, erklærer hun.

TV: Mød den 67-årige værtshusejer her-

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.