Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bodil og Allan væltede træer for 300 millioner

Omkring en tredjedel af det træ, der hvert år produceres i alle landets skove, væltede, da stormene Allan og Bodil sidste år blæste ind over Danmark. Og det er dyrt for de danske skovejere, der af Dansk Skovforening vurderes til at tabe knap 300 millioner.

Væltede træer efter stormen Bodil i Stevnstrup ved Randers.
Væltede træer efter stormen Bodil i Stevnstrup ved Randers.

Dansk Skovforening har nu fået overblik over, hvor hårde stormene Allan og Bodil var ved de danske skove, da de i efteråret 2013 ramte Danmark. Foreningen vurderer således, at de to storme til sammen væltede godt en tredjedel af hele den mængde træ, der hvert år produceres i Danmark, og det gør 2013 til det femteværste stormår nogensinde, oplyser Dansk Skovforening.

»Det, at der er væltet så meget træ, betyder først og fremmest, at skovejerne mister en masse penge, for det her træ er ikke bare væltet på et tidspunkt, hvor skovejerne ikke ønsker det, fordi de ikke har en aftale med savværket, sagen er også den, at meget af træet knækker og splintre. Og så har det altså ikke længere en kvalitet, der er egnet til almindeligt savværksbrug,« siger Dansk Skovforenings direktør, Jan Søndergaard.

Dansk Skovforening vurderer således, at det væltede træ, der udgør omkring én million kubikmeter, vil komme til at koste cirka 300 millioner kroner i form af oprydningsomkostninger og ødelagt træ.

På længere sigt vurderes det dog, at tabene bliver større, da skovejerne går glip af den vigtige vækst, de ville have haft, frem til træerne var hugstmodne.

»Et tab på 300 millioner kroner er meget. Skovbrug er en forretning, der arbejder med et meget beskedent overskud på produktionen, og derfor er sådan et tab slemt for skovejerne. Det svarer nemlig til mange års overskud, som nu mangler, i de skove der er ramte,« siger Jan Søndergaard.

Dansk Skovforenings vurdering af skaderne er baseret på indberetninger fra blandt andet Dansk Skovforenings skovkredse, hvor Nordlige Jyllands Skovkreds var hårdest ramt med 430.000 kubikmeter væltet træ, hvilket er næsten dobbelt så meget, som der væltede i Sydlige Jyllands Skovkreds, der klarede sig bedst igennem stormene med 170.000 kubikmeter væltet træ.

16. januar skal Stormrådet ifølge Dansk Skovforening vurdere, om faldet svarer til mere end et års normalhugst i en landsdel. Bliver det besluttet, aktiveres stormfaldsordningen, der betyder, at skovejere kan få udbetalt forsikring og få tilskud til genplantning med robuste træarter.

Dansk Skovforening vurderer selv, at der er faldet nok træ til, at stormfaldsordningen skal træde i kraft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.