Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blodprøve fra hæl skal afsløre cystisk fibrose hos babyer

Endnu en sygdom kan fremover afsløres ved det stik i hælen, der gives til nyfødte. Screeningen starter 1. maj.

Det lille stik i hælen, som nyfødte får i deres tredje levedøgn, kan i fremtiden også afsløre om barnet har cystisk fibrose.

Det sker for tidligere at kunne sætte ind med behandling, lyder det fra overlæge i Sundhedsstyrelsen Christine Brot i en pressemeddelelse.

- Det er en barsk sygdom, hvis den er uopdaget, men opdages sygdommen tidligt, er der mulighed for at sætte ind med målrettet behandling fra starten, så barnet får en bedre trivsel og udvikling.

I dag bliver alle nyfødte screenet rutinemæssigt for 16 alvorlige medfødte stofskiftesygdomme med en blodprøve fra hælen.

Men fra 1. maj bliver screening for cystisk fibrose den 17. sygdom, som nyfødte screenes for via blodprøven, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forventer man, at omkring 13 børn årligt vil få diagnosen cystisk fibrose lige efter fødslen som følge den nye screening.

Samtidig vil omkring 80 børn årligt blive identificeret som bærere af genet.

For at få sygdommen skal barnet dog have to sygdomsgener - et fra hver forælder. Hvis barnet kun har ét sygdomsgen, er barnet anlægsbærer, men får ikke selv cystisk fibrose og er fuldstændigt rask.

Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, der kan give ernæringsproblemer og alvorlige luftvejsinfektioner, som igen kan forårsage kroniske lungeskader.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.