Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blæst bagover af bassen? Undgå høreskader på festivalen

Ved at bruge ørepropper, være selektiv og placere sig strategisk kan man mindske støjeksponeringen under sommerens koncerter.

Sommeren byder på masser af koncerter og festivaler, hvor volumen er skruet helt op. Musikken buldrer ud af højttalerne og durk ind i ørerne.

Lydstyrke måles i decibel (dB), og en almindelig samtale ligger på mellem 60 og 70 dB. Ifølge de vejledende grænseværdier for lyd bør man maksimalt udsættes for 100 dB et kvarter om dagen.

En koncert kommer snildt op på det lydniveau og nogle gange helt op til 103-105 dB, fortæller Jesper Hvass Schmidt, der er overlæge på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Har man så overskredet sit daglige forbrug? Ja, det har man for den ene koncert. Men hvis man kun gør det nogle få gange om året, så går det nok, men selvfølgelig kan man ikke udelukke risikoen for høreskader, tilføjer han.

Det er enormt individuelt, hvor meget man kan tåle, inden et høretab bliver til en permanent skade. Derfor skal man også vurdere, hvor meget støj i dagligdagen man eksponeres for.

Når man udsættes for kraftig lyd, kan der ske et midlertidigt høretab og nogle gange også midlertidig tinnitus, der kan give sus og ringen for ørerne. Høretabet kan også forvrænge lyden i øret og give deciderede smerter.

Det normaliserer sig typisk inden for nogle timer, men i svære tilfælde kan det tage et døgn eller mere. Det er kroppens måde at sige fra på, siger Jesper Hvass Schmidt.

- Der er mange, der har oplevet at skulle stille sig helt tæt sammen og tale nærmest direkte ind i øret for overhoved at kunne få nok fat i ordene under en koncert. Det er et helt klart udtryk for, at man er ved at være deroppe, hvor det er alt for højt, forklarer han.

Derfor bør man være strategisk, når man lytter til sommerens soundtrack, tilføjer audiologopæd Susanne Nemholt Rosing, der har en ph.d. i tinnitus og lydoverfølsomhed og er en del af tinnitusteamet på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Man kan vælge, hvad man rigtig gerne vil høre og så proppe lidt lyttepauser ind derimellem, siger Susanne Nemholt Rosing og tilføjer:

- Hvis man bor på festivalen, kan man overveje ikke at fyre op for den høje musik nede på selve campingpladsen. Det er lidt ligesom at huske at drikke vand, når man drikker øl, lyder det fra hende.

Ligesom Susanne Nemholt Rosing råder Jesper Hvass Schmidt til at tage ørepropper med.

- Lyden er maksimal foran højttalerne, så man kan stille sig væk fra dem. Et godt trick er også at stille sig bagved, der hvor selve lydpulten er. Der vil det ofte være lidt lavere, forklarer han.

Hvis en koncert på 100 dB varer halvanden times tid, overskrider man i princippet de vejledende grænseværdier for lydeksponering af den kaliber.

Men hvis man generelt er opmærksom på kroppens bedste høreværn - sin sunde fornuft kan man som regel sagtens tåle at overvære en hel koncert uden at få en høreskade, siger Susanne Nemholt Rosing.

- Musik giver os enormt meget livskvalitet, og det er ikke farligt - men man skal selvfølgelig mærke efter i sin krop og vide, der er en risiko, lyder det fra hende.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.