Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Black Cobra ville stoppe gadeoptøjer

Politiaflytninger af medlemmer af indvandrerbanden Black Cobra viste i februar, at banden var med til at stoppe de optøjer, der førte til afbrændinger flere steder i landet. Uroen forstyrrede deres narkosalg.

Under urolighederne i februar, hvor utilpassede unge satte ild til skoler, biler og containere over hele landet, beordrede ledende medlemmer af indvandrerbanden Black Cobra uromagerne til at standse afbrændingerne af hensyn til bandens narkotikasalg. Via aflytninger hørte politiet folkene fra Black Cobra – en af landets største og mest frygtede bander – ringe til en stribe unge i Kalundborg, Greve og Hundige.

Beskeden fra Black Cobras ledere lød, at optøjerne skulle standses, fordi de tiltrak så meget politi, at det i flere områder gjorde det vanskeligt for banden at passe deres kriminelle forretninger med blandt andet salg af stoffer.

Kim Kliver, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningcenter, bekræfter Berlingske Tidendes oplysninger.

»Vi fulgte de aktiviteter, som de utilpassede unge lavede i vinterferien, da vi kunne registrere, at man længere oppe i hierarkiet i banderne var irriteret på disse unge, fordi de tiltrak sig opmærksomhed fra politiet i boligområderne. Det gælder bl.a. nogle Black Cobra-folk,« siger Kim Kliver.

Det var altså ikke den øgede mængde af politi på gaderne alene, der fik de utilpassede unge til at stoppe med ildspåsættelserne.

»De store har respekt i miljøet qua deres position. Og da de unge havde fået plejet deres identitet i nogle dage ved at komme på TV, gad de voksne bandemedlemmer ikke lege med længere. Det besværliggjorde deres kriminalitet, at der var et øget fokus fra politiets side,« vurderer Kim Kliver.

At indvandrerbanderne i dag tilsyneladende styrer hele boligområder vækker bekymring blandt politikere og eksperter.

»Situationen er i øjeblikket voldsomt uoverskuelig for politiet, og så længe vi ikke kender problemets omfang, er det umuligt at komme på nogle løsninger,« siger sociolog Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, der har beskæftiget sig indgående med kriminalitet blandt unge.

Rigspolitiet regner i dag indvandrerbander for det alvorligste kriminalitetsproblem herhjemme. Justitsminister Lene Espersen (K) er også bekymret for udviklingen

»Der er åbenbart bander, der forsøger at køre mafia-lignende virksomhed i Danmark. De fortjener ikke andet end at komme i fængsel,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.