Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bjørn Lomborg skal inspirere Bill Gates

En af klodens rigeste mænd, Bill Gates, har inviteret danske Bjørn Lomborg til en snak om, hvordan man løser verdens problemer.

Bjørn møder Bill – eller omvendt – den danske miljøforsker og debattør er et stort navn i USA og får nu mulighed for personligt at påvirke filantropen og mangemilliardæren Bill Gates’ rundhåndethed.
Bjørn møder Bill – eller omvendt – den danske miljøforsker og debattør er et stort navn i USA og får nu mulighed for personligt at påvirke filantropen og mangemilliardæren Bill Gates’ rundhåndethed.

Den danske miljø- og problemdebattør Bjørn Lomborg blev sidste år af det amerikanske magasin Esquire udnævnt til én af de 75 mest indflydelsesrige personer i det 21. århundrede.

Nu skal han til møde med én af personerne i top fem, når det gælder indflydelse på verdens gang.

Lomborg er blevet inviteret til Seattle for at mødes med Bill Gates, én af verdens rigeste mænd. Stifteren af Microsoft har trukket sig som ankermand for softwaregiganten. Han er i dag klodens betydeligste filantrop som formand for sin, hustruens og mangemilliardæren Warren Buffets gigantiske fond på flere hundrede milliarder kroner.

»Vi skal først og fremmest kigge på, hvilke ting der er behov for at bruge flere penge på at løse i verden. Det er sådan noget som at afhjælpe fejlernæring, børnesygdomme og øge landbrugsforskning og -udvikling,« siger Bjørn Lomborg.

Den danske forsker og debattør er i USA kendt som »The Sceptical Environmentalist«. Ikke mindst på grund af sine argumenter for, at global opvarmning ikke er så fremskredent et problem, som Al Gore-tilhængerne påstår. Ligeledes er Lomborg kendt for sin Copenhagen Consensus, hvor han har samlet forskere med speciale i fattigdom, sygdomme, sult og miljøaspekter rundt om på kloden og fået dem til at debattere, hvor man får mest for ulandsstøtten.

Det sidste har han faktisk allerede én gang tidligere talt med Bill Gates om.

»Sidste gang var det fordi, jeg var i Seattle og blev spurgt, om jeg ville mødes med direktøren for »The Bill & Melinda Gates Foundation«, og så viste det sig, at Gates også selv var med. Denne her gang er det fordi, jeg skal til USA, hvilket hans sekretær havde opfanget, og så blev vi enige om at ses igen.«

Hvad skal I holde møde om?

»Tanken er at udveksle synspunkter og idéer om, hvad der fungerer, når vi taler at løse verdens problemer.«

Tid til at tænke
Fungerer du som en slags konsulent?

»Nej, det er meget mere et spørgsmål om, at nu er han jo stoppet som formand for Microsoft, så han har meget mere tid til at tænke over, hvad det så er, han gerne vil og synes er vigtigt, og hvad skal han bruge resten af sit liv til. Og der kan man forestille sig, at jeg blot er én af mange, han bruger til at blive klogere på dette her område.«

Men det er altså et spørgsmål om, at han i sin fond har en masse penge, og hvad de skal bruges til?

»Ja, han har en 50 milliarder og med Warren Buffets penge måske op mod 100 milliarder, der skal deles ud af – og det er vel at mærke dollar. Og hvis jeg kan hjælpe med, at nogle af de dollar bliver brugt bedre, så vil det være fantastisk.«

Hvad har du tænkt dig at sige til ham?

»Jamen, det bliver jo en diskussion om mange af de ting, vi laver i Copenhagen Consensus, de her afvejninger af topprioriteringer. Det er også et spørgsmål om klimatopmødet. Det er et spørgsmål om den globale sundhedskonference, som vi satser på at få op at stå om halvandet år eller deromkring. Og så er det også et spørgsmål om at få ham involveret i konkrete lande. Vi skal formentlig lave en Copenhagen Consensus i Zambia. Det ville jo være fantastisk, hvis man kunne få en snak med ham og hans organisation og sige: skal vi ikke kigge på et bestemt land og så spørge, hvordan vi kan gøre forskel dér? Så ja, det er et spørgsmål om at bede om penge til den slags.«

Så det er kun du og ham, der mødes i Seattle?

»Ja, så mødes vi på hans kontor. Og jeg vil gerne sige, at jeg troede, jeg vidste, hvordan han er. Der er jo sådan et offentligt billede af, at han er lidt tør, kedelig og nørdet. Men mest af alt er han helt vildt rar og sjov. Vi havde en times møde første gang og endte med at snakke i to timer. Han er sådan én, man har helt vildt lyst til at gå ud og spise sammen med og snakke med. Det er også min oplevelse, at han er blomstret, fordi nu skal han ikke længere bære den her store virksomhedsbyrde på sig. Nu kan han i virkeligheden gøre godt med pengene i sin fond.«

Først til London
Bjørn Lomborg er allerede på vej til USA. Først er han forbi London, hvor han mødes med nogle af folkene bag U2-sanger Bonos organisation om at udlægge »verdens sande tilstand«, som titlen lyder på én af Lomborg mest ombejlede og forkætrede bøger. Dernæst Seattle, så Los Angeles, hvor han skal lede en række amerikanske erhvervsledere i legen med at prioritere problemafhjælpning i verden. Endelig skal han til møde med hollywoodproduceren Ralph Winter (»X-Men«, »Fantastic Four«), der vil producere en film over Lomborgs seneste bog »Køl af – sandheder og skrøner om den globale opvarmning«.

»Det er ikke det samme, som at filmatiseringen af min bog skal være en 100 millioner dollar film. Vi er også stadig ved at rejse pengene til projektet. Tanken er blot at lave en Al Gore film (»Den ubekvemme sandhed«, red.) bare med et lidt andet budskab,« siger Bjørn Lomborg.

Bjørn Lomborg er enig i, at der findes global opvarmning. Men det bør befinde sig langt nede på listen over klodens mest presserende problemer, mener han. Og det er en af de ting, han agter at bruge sin status som en af de 21. århundres mest indflydelsesrige til at gøre Bill Gates opmærksom på: Milliarderne vil have langt større effekt, hvis de modvirker andre af verdens problemer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.