Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Betjente slipper for straf for telefonaflytning

Syv fynske politifolks ulovlige aflytning får ingen konsekvenser. De kendte ikke reglerne, lyder forklaringen.

Gentagne gange har syv menige politifolk fra Fyns Politi overtrådt retsplejeloven ved at aflytte samtaler mellem en advokat og hendes klient. Men fordi de ikke kendte reglerne og manglede rutine, har Statsadvokaten i Sønderborg, Jan Reckendorff, valgt at lade betjentene gå fri for straf, skriver eb.dk.

Ligeledes skal deres ledere heller ikke bøde, har statsadvokaten bestemt, da de ikke var klar over, at ulovlighederne foregik. Samtidig regnede de med, at deres personale var bekendt med reglerne.

De ulovlige optagelser og SMS-beskeder, som er blevet udskrevet på en computer og gemt i flere måneder - hvilket også strider mod loven - blev opdaget af advokaten, Mette Grith Stage, selv. Hun stødte på sit eget nummer, da hun tjekkede aflytningsrapporter og fandt dermed ud af, at politiet havde overvåget hende og klienten i forbindelse med en sag.

Advokat: Ingen undskyldning

Straks klagede hun over lovovertrædelserne, men klagen er altså blevet afvist af statsadvokaten. Og det er hun dybt utilfreds med.

- Det er jo helt indlysende, at man ikke kan slippe for straf, bare fordi man ikke kender loven. Jeg har ofte haft klienter i retten, som har forklaret, at de ikke vidste, at de overtrådte lovgivningen. Men de er blevet dømt alligevel, fordi det ikke er nogen undskyldning, siger Mette Grith Stage til eb.dk og understreger, at hun vil klage til Rigsadvokaten.

- Ifølge Statsadvokaten gælder der åbenbart andre regler for politifolk, som ikke kender loven. Det er bestemt ikke, fordi jeg har et særligt behov for, at politifolkene får en bøde. Men statsadvokatens begrundelse støder mig virkelig. Jeg mener, at den er forkert, siger hun til eb.dk.

I et brev til forsvarsadvokaten gør Jan Reckendorff det klart, at han har bedt ledelsen i Fyns Politi om at stramme op.

- Jeg finder, at der er tale om en beklagelig fejl, der kunne og burde have været undgået ved, at man fra politikredsens side havde sikret, at de involverede efterforskere var bekendte med de relevante regler, skriver Statsadvokaten ifølge eb.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.