Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Beskyttelsespenge er tabu

Det er højst usædvanligt, at forretningsdrivende taler åbent om afpresning, som en gruppe værtshusejere på Nørrebro nu gør det. Vi har svært ved at vurdere problemets omfang, lyder det fra politiet.

Nok er nok, lyder det fra værtshusejerne på Nørrebro, der ikke vil finde sig i de forsøg på afpresning, som flere af dem udsættes for.

Det er ganske usædvanligt, at forretningsdrivende på denne måde taler åbent om trusler og beskyttelsespenge, for det er et følsomt emne, konstaterer vicepolitiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi.

- Vi har meget få sager om afpresning af forretningsdrivende, så det er svært at sige noget om, hvor udbredt det er. Normalt er det ikke noget, man skilter med, så jeg synes, det er flot, at de nu tør at stå frem, siger han.

Værtshusejerne på Nørrebro har fået knust ruder og er blevet truet på både liv og førlighed af bandegrupperinger. Det er klart, at den type trusler får folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de går til politiet, mener erhvervsrådgiver Jørgen Kønigshøfer fra brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer (DRC).

- Vi mener, at folk skal stå frem, men det er et stort krav at stille til mennesker, som har fået at vide, at deres familie vil blive slået ihjel, hvis de ikke betaler til banderne, siger han.

Ifølge DRC er krav om beskyttelsespenge kendt over det meste af landet.

- Det er noget, der dukker op fra tid til anden, og det er uden tvivl en voksende tendens i København, fortæller Jørgen Kønigshøfer.

På Nørrebro oplever de lokale handlende, at banderne primært går efter værtshuse og bordeller. Detailhandlen bliver ikke truet, fortæller formand Hans Mejlshede fra Nørrebro Handelsforening.

- Det er en rigtig kedelig udvikling, men jeg synes, det er forbilledligt, at værtshusejerne siger fra. De skal ikke finde sig i det, siger han.

Der findes godt 40 værtshuse på Nørrebro.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.