Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Beskåret 10. klasse får alligevel støtte

For mindre end en uge siden var der ikke udsigt til støtte i finansloven, men nu er det alligevel lykkedes regeringen at rulle besparelserne tilbage for de Frie Fagskoler.

De så det selv som en dødsdom.

De Frie Fagskoler - et 10. klassetilbud til unge, som har brug for et fagligt løft og motivation til at fortsætte på en erhvervsuddannelse - har siden 2010 været underlagt så store besparelser, at de så sig nødsaget til at revurdere deres skoleform.

- Vores skoler er så voldsomt besparet, at det for os rent økonomisk bedre kan betale sig, at vi bliver en høj -eller efterskole, sagde Lasse Kjær, konsulent i foreningen af Frie Fagskoler, til Berlingske d. 7. november.

Her varslede han ligeledes, at skolerne derved ville miste deres lovkrav om, at en tredjedel af deres undervisning skal være praktisk anlagt.

Besparelserne blev i 2010 indført af den tidligere regering på en stor del af uddannelsesområdet som en del af Genopretningspakken.

I 2011 lykkedes det dog den nuværende regering at finde penge i finansloven til at rulle besparelserne tilbage for efterskolerne. De Frie Fagskoler var imidlertid stadig underlagt besparelser på op til 13 procent.

I dag kan Troels Ravn, Børne - og undervisningsordfører hos Socialdemokraterne, imidlertid meddele, at besparelserne på de Frie Fagskoler rulles tilbage.

Regeringen har fundet støtten som en del af finanslovsaftalen 2013.

- Jeg er rigtig glad for, at det lykkedes at finde pengene og faktisk også en smule overrasket, for jeg havde fået den melding, at løbet var kørt, siger Troels Ravn.

Ikke flere penge til uddannelse

Troels Ravn (S) vil ikke afvise, at Børne - og undervisningsudvalget har været lydhør over for den debat, der har kørt i Berlingske de seneste uger.

Her har flere danske analyseinstitutter anbefalet en justering af 10. klasse, så skoleformen i højere grad bliver for de elever, der vitterligt har brug for et fagligt løft for at fortsætte på en erhvervsuddannelse.

Regeringens støtte til efterskolerne kom da også bag på Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I sidste måned stod hun i spidsen for en analyse, der påviser, at de fagligt stærke elever ingen effekt har af et år i 10. klasse.

- Hvis man ved, at profilen for de Frie Fagskoler er mere målrettet elever, som har brug for 10. klasse, og som vi jo har bevist også får noget ud af det, så er det da lidt sørgeligt, at det er dem, som stadig må indskrænke sig, mens efterskolerne, som vi jo ved får de lidt stærkere elever, ikke må indskrænke sig, sagde Mie Dalskov til Berlingske d. 7. november.

Alligevel slog Børne - og undervisningsminister Christine Antorini fast: der var ikke flere penge til uddannelse i den kommende finanslov.

- Det har været et spørgsmål om, hvorvidt man skulle løfte besparelserne for den ene eller den anden. Efterskolerne var et af de første områder, vi valgte, fordi vi syntes, at det var et godt skoletilbud, men det betyder ikke, at de Frie Fagskoler ikke er et godt skoletilbud. Det er simpelthen bare en rå prioritering af de penge, vi har, sagde hun ligeledes til Berlingske d. 7. november.

Frie Fagskoler fortsætter arbejdet

Hvordan det er lykkedes at finde de ekstra penge i regeringens finansbudget, vil Troels Ravn (S) ikke ind på, men hos foreningen af Frie Fagskoler glæder de sig naturligvis over, at besparelserne rulles tilbage.

- Nu er en vigtig sten ryddet af vejen i forhold til Frie Fagskolers ambitiøse arbejde med at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne og samtidigt sikre, at der er et praktisk-fagligt kostskoletilbud til de mange unge, som har behov for den praktiske vej til uddannelse og arbejdsliv, skriver Jette Rønne, formand i foreningen af Frie Fagskoler, i en pressemeddelelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.