Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Belgiske skuddrab skaber frygt blandt danske jøder

Det jødiske trossamfund i Danmark beder PET vurdere, om lørdagens attentat ved Bruxelles jødiske museum berører danske jøders sikkerhedssituation.

To israelere og en franskmand blev skudt og dræbt af en ukendt gerningsmand ved Bruxelles jødiske museum lørdag.
To israelere og en franskmand blev skudt og dræbt af en ukendt gerningsmand ved Bruxelles jødiske museum lørdag.

Det Jødiske Samfund i Danmark har kontaktet PET efter lørdagens attentat i Bruxelles, hvor to israelere og en franskmand blev skudt og dræbt af en ukendt gerningsmand ved byens jødiske museum.

Det fortæller trossamfundets formand, Dan Rosenberg Asmussen, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi tænker først og fremmest på de involverede - de omkomne og deres familier. I anden omgang tænker vi, om det er en hændelse, som berører de danske jøders sikkerhedssituation. Derfor har vi taget kontakt til PET og den kriseorganisation i den belgisk-jødiske menighed, der er blevet etableret,« siger formanden.

Han understreger, at der søndag eftermiddag, hvor interviewet finder sted, ikke er nogen sikker viden om baggrunden for angrebet i den belgiske hovedstad.

»Vi har i forvejen et sikkerhedsberedskab omkring dansk-jødiske institutioner, og alle involverede er informeret om hændelsen. Indtil vi bliver klogere på baggrunden for hændelsen, så gør vi ikke andet,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Belgisk politi arbejder søndag på højtryk for at finde gerningsmanden, der også skød og sårede fjerde person. Den såredes tilstand beskrives som »ekstremt kritisk« af Bruxelles’ borgmester, Yvan Mayeur.

Få timer efter lørdagens angreb sagde indenrigsminister Joelle Milquet, at motivet kan være antisemitisme.

»Dette er ikke et skyderi på et tilfældigt sted. Det er ved det jødiske museum, og det giver anledning til mistanke om en antisemitisk handling,« sagde hun til TV-stationen RTBF.

Den belgiske anklagemyndighed har dog ikke kunnet bekræfte, at motivet er antisemitisk.

Det Jødiske Samfund i Danmark, der indtil for nylig hed Det Mosaiske Troessamfund, har taget kontakt til PET flere gange i løbet af de senere år. Eksempelvis for to år siden, da tre børn og en lærer blev dræbt foran en jødisk skole i den sydfranske by Toulouse.

Dengang forklarede trossamfundets daværende formand, Finn Schwartz, at de cirka 8.000 danske jøder efterhånden har vænnet sig til ikke at kunne have »frie og åbne adgangsforhold«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.