Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Beboernes sundhed i ghetto-område skal kortlægges

Fremtidens sundhedspolitik i Aarhus Kommune skal udarbejdes ud fra en kortlægning af sundhedstilstanden i socialt udsatte områder, fortæller sundhedsrådmand.

2.700 spørgeskemaer fra Center for Folkesundhed i Region Midtjylland skal ifølge jp.dk kortlægge sundhedstilstanden i de socialt udsatte boligområder Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i det vestlige Aarhus, og beboernes svar skal udmønte sig i fremtidens sundhedspolitik, lyder det fra Thomas Medom (SF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

I alt har man onsdag sendt 10.100 spørgeskemaer ud til de århusianske borgere, hvoraf de 2.700 bor i de såkaldt socialt udsatte områder. Og det er ingen tilfældighed.

- Vi ved, at mange borgere med anden etnisk baggrund har nogle helt særlige problemstillinger i forhold til kost, rygning, motion såvel som hjertesygdomme, diabetes og andre alvorlige sygdomme. Vi kan også se, at der er mange i de udsatte boligområder, som ikke kan arbejde på grund af sygdom, siger Thomas Medom til jp.dk.

- Nu får vi mere viden om, hvad folk fejler, hvorfor, og hvad man kan gøre for at helbrede og forebygge sygdom. På den baggrund kan man bruge ressourcerne på området meget bedre. Jeg mener, at det er en forudsætning for at gøre en bedre indsats og ikke bare famle i blinde, tilføjer han.

Ifølge Finn Breinholt Larsen, som er seniorforsker ved Center for Folkesundhed har man dokumenteret, at socialt udsatte blandt har øget risiko for at dø af lungekræft, men meget kan forebygges, hvis man sætter ind de rigtige steder, lyder det.

- Man kan simpelthen fjerne nogle risikofaktorer, som kan føre til alvorlig psykisk eller somatisk sygdom, siger Finn Breinholt Larsen til jp.dk. Resultatet af kortlægningen ventes klar i 2014 og får stor betydning for landets næststørste bys sundhedspolitik.

- Vestbyen bliver omdrejningspunkt for en stor del af kommunens sundheds- og forebyggelsespolitik i fremtiden, siger Thomas Medom til jp.dk.

Næsten 90 procent af Gellerups og Toveshøjs næsten 8.000 beboere har en anden etnisk baggrund end dansk, mens tallet for Bispehaven ligger på cirka 70 procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.