Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barometer: Her er de største trusler mod Danmark

Ifølge Sikkerhedspolitisk Barometer er cyberangreb for tredje år i træk den største trussel mod Danmark.

Cyberangreb er igen på toppen af listen over trusler mod Danmarks sikkerhed. Årets højdespringer er migration, som nu rangerer som nummer to.
Cyberangreb er igen på toppen af listen over trusler mod Danmarks sikkerhed. Årets højdespringer er migration, som nu rangerer som nummer to.

Den største trussel mod Danmark i 2016 er cyberangreb. Det konkluderer Center for Militære Studier i sin undersøgelse "Sikkerhedspolitisk Barometer", der giver et billede af de største trusler mod Danmark.

Barometret har eksisteret i tre år, og i alle år har cyberangreb ligget nummer et.

Sikkerhedspolitisk Barometer er baseret på svar fra politikere, embedsfolk, forskere og meningsdannere.

- Cyberangreb er igen en klar topscorer. Det er et udtryk for, at mange af de mennesker, vi spørger, sidder i institutioner, der er i fare for at blive angrebet, siger Kristian Søby Kristensen, seniorforsker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Cyberangreb handler ofte om spionage, og det er ofte offentlige institutioner, der er under angreb. Der er ikke nogen, der er i tvivl om denne trussels alvorlighed. Der bliver gjort en del ud af at gøre opmærksom på, at truslen er meget reel, siger han.

Det seneste trusselsbarometer i rækken vil blive præsenteret af Center for Militære Studier fredag eftermiddag på Københavns Universitet.

Højdespringeren på årets liste er migration, der er hoppet op på andenpladsen. Sidste år scorede migration 2,93 på en skala fra et til fem. I år er det tal 3,6.

- Det har været på dagsordenen i lang tid og bliver diskuteret både indenrigs og i udlandet. Min analyse er, at det fylder rigtig meget på tværs af politikområder, og derfor ser vi, at den stiger så meget, som den gør, siger Kristian Søby Kristensen.

Selv om Danmark i 2015 blev ramt af et angreb, ligger terrorisme placeret på en fjerdeplads.

- Terrorisme vurderes lavere end andre år. Det kan man mene er bemærkelsesværdigt, når vi har haft et terrorangreb på dansk territorium. Det hænger nok sammen med, at de her respondenter tænker mere på, hvad der er trusler mod staten som helhed, siger Kristian Søby Kristensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.