Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barnløse vil have prisloft på donoræg

Ufrivilligt barnløse vil på en og samme tid lønne ægdonorer bedre end i dag og sætte loft på, hvor mange penge en donation kan udløse.

Hormoner på sprøjte i ti dage, løbende scanninger af æggestokkene og endelig en potentiel smertefuld ægudtagning. Det forløb, som unge, fertile kvinder gennemgår for at donere kønsceller til barnløse, skal ikke bare udløse 500 kroner og et tak for hjælpen. Sådan lyder opfordringen i et brev fra Landsforeningen af Ufrivilligt Barnløse til sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets Sundhedsudvalg, der netop vil diskutere honoreringen til de fertile ægdonorer på tirsdag.

»De 500 kroner, som kvinder kan få i dag, er simpelthen for lavt sat i forhold til, hvad de skal igennem. Jeg kan slet ikke forstå, at sundhedsministeren mener, at det vil blive en pengemaskine, hvis man giver mere,« siger foreningens formand Anette Thrane.

Klinikker tolker lov uens

Berlingske har den seneste uge beskrevet, hvordan der er vidt forskellig praksis på både offentlige og private klinikker, når kvinder bliver kompenseret for at donere æg.

Nogle klinikker holder sig til den strammeste tolkning af loven og giver kvinderne et symbolsk beløb på 500 kroner, hvilket svarer til det beløb, en sæddonor får. Andre, både private og offentlige klinikker, tolker lovgivningen sådan, at kvinder kan modtage 500 kroner, hver gang de møder op på klinikken i et donationsforløb. En ægdonation vil typisk kræve fem eller seks fremmøder. Endelig betaler nogle klinikker op mod 5.000 kroner for en ægdonation med henvisning til, at man vil kompensere kvinderne for tabt arbejdsfortjeneste og transportudgifter: Men Berlingske har afdækket, at nogle klinikker ser stort på, om kvinderne har haft de reelle udgifter i forbindelse med donationen.

Det fik sundhedsminister Astrid Krag til at sige, at æg ikke skulle være en handelsvare.

Forening ønsker loft på fem

Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse opfordrer nu politikerne til at tydeliggøre i vejledningen til loven, at det er tilladt at give ægdonorerne 500 kroner, hver gang de møder op på klinikken.

Desuden skal ægdonorerne have refunderet faktiske udgifter til transport og tabt arbejdsfortjeneste.

Men foreningen deler Astrid Krags bekymring for, at for højt et pengebeløb skal lokke økonomisk dårligt stillede kvinder til at donere og anspore nogle til at lyve sig mere egnede og raske, end de reelt er, for at blive godkendt som donor. Derfor skal kvinden højst kunne få 3.500 kr. for klinikbesøgene, ligesom kvinder højst skal kunne donere æg fem gange, mener foreningen.»Det vil være grimt, hvis folk ikke lige får fortalt, at der er sygdomme i familien,« siger formand Anette Thrane.

Astrid Krag vil »bestemt overveje« landsforeningens forslag og har bedt Sundhedsstyrelsen se på reglerne med henblik på at få dem præciseret.

»Udgangspunktet må fortsat være, at ægdonation skal ske for at hjælpe andre og ikke for at tjene penge. Men det skal samtidig også være sådan, at ægdonorerne har rimelige vilkår,« skriver Astrid Krag i en mail.

Hun sætter samtidig lid til, at flere ægdonorer vil melde sig, efter en ny lov 1. oktober er trådt i kraft, der giver kvinder mulighed for at donere æg direkte til kvinder, de kender, eller indirekte til en pulje, hvorfra eksempelvis en søster eller veninde så kan få anonyme æg ud.

Men den mulighed har eksisteret i Sverige siden 2003, uden at det har afhjulpet manglen på æg. Det har til gengæld en forsøgsordning i Skåne, som honorerer ægdonorer med 11.000 kroner.

De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, mener derfor ikke, at de ufrivilligt barnløses prisloft er den rette løsning.

»Jeg synes, at vi skal lytte meget alvorligt til de gode råd fra Sverige. De siger også, at de nu kan foretage en god selektion mellem donorer, så de kan bruge de bedste donorer. Jeg kunne godt tænke mig en høring på området, hvor vi får draget nogle eksperter ind og får drøftet det ordentligt igennem,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.