Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bange Præstø-elever turde ikke sige fra

Eleverne på Lundby Efterskole kunne reelt ikke sige fra over for den fatale sejltur i dragebåd.

Selv om både vinden og vandet var iskoldt, så valgte Lundby Efterskole at gennemføre den dragebådssejlads, der skulle vise sig at blive skæbnesvanger.

Og det til trods for, at nogle af eleverne ikke havde lyst til at være med.

Den fremgår af den netop offentliggjorte havarirapport om ulykken, der kostede en lærer livet og har givet flere af eleverne hjerneskader.

Ifølge rapporten var der en kultur på skolen, hvor eleverne reelt ikke kunne sige fra.

En elev var under en tidligere sejllads på skolens friluftslinje blevet bange for at sejle i dragebåd.

- Han undlod imidlertid at protestere, fordi han ved en anden anledning havde fået inddraget sin mobil som en sanktion, fastslår Den Maritime Havarikommission.

To andre elever havde heller ikke lyst til at tage med, men fordi der på skolen var kutyme for, at man deltog, endte de med at tage med, da de i alt syv piger og seks drenge sammen med to lærere kørte til Præstø Havn.

Målet var at sejle ud til fjordens sejlrende og tilbage igen kunne slå tid, som et andet hold på skolen havde sat to dage tidligere.

Efter 22 minutters gik det imidlertid galt, da dragebåden skulle vendes. Læreren havde da besluttet, at vinden og bølgerne var så slemme, at turen skulle udsættes.

Under vendingen kæntrede dragebåden i Præstø Fjord og de 13 elever og 2 lærere røg i det kun to grader varme vand.

Kun den ene af de to lærer, der var med, havde større erfaring i at sejle med dragebåd, men han havde som den eneste ikke svømmevest på.

Eleverne var udstyret med svømmeveste, men ikke redningsveste, der kunne sikre, at de holdt hovedet over vandet, selv hvis de skulle miste bevidstheden.

Flere af eleverne blev da også fundet stående op i vandet, livløse og med hovedet under havoverfladen.

Havarirapporten retter en sønderlemmende kritik af hele sikkerhedskulturen på Lundby Efterskole.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.