Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Badegæster i panik i Aarhus: Bølge slog 30 meter op på land

Panik på strand, da Mols-Liniens færge sendte en ordentlig sø ind over stranden, skriver Stiften.dk

Den Permanente i Risskov blev tirsdag ramt af en kæmpebølge. Den nåede næsten op til livreddertårnet, fortæller Trygfondens to livreddere, Asger Winther og Ditte Damgaard. Foto: Jens Thaysen
Den Permanente i Risskov blev tirsdag ramt af en kæmpebølge. Den nåede næsten op til livreddertårnet, fortæller Trygfondens to livreddere, Asger Winther og Ditte Damgaard. Foto: Jens Thaysen

Det ene øjeblik en stille og fredelig badeanstalt med legende børn og solbadende mødre.

Det næste øjeblik: Vild panik med grædende børn og voksne, der hektisk løber ind og ud mellem hinanden for at bjærge sko, tasker og håndklæder tilbage på stranden.

Hvad der adskiller de to øjeblikke, er to kæmpebølger rejst af en af Mols-Liniens store hurtigfærger under anløbet af Aarhus Havn, skriver Stiften.dk.

Ingrid Sejerøe-Olsen besøgte tirsdag Den Permanente for første gang i sit liv. Hun flyttede til Aarhus i foråret og på badeanstalten i Risskov fik hun sig en oplevelse, hun ikke glemmer foreløbigt.

Total overraskelse

»Den første bølge kom som en total overraskelse for alle. Jeg vil vurdere, at omkring en tredjedel af stranden var helt oversvømmet. Jeg husker især en lille dreng, der nærmest var i panik. Han græd og græd og blev ved med at græde, selv da han sad i sin fars favn,« siger Ingrid Sejerøe-Olsen, der undrer sig over, at der ikke er opsat informationsskilte, der advarer om, at kæmpebølger kan forekomme.

Asger Winther og Ditte Damgaard var på arbejde som Trygfondens livreddere på Den Permanente, da kæmpebølgen skyllede ind over stranden.

De to livreddere oplyser, at det er anden gang i juli, at Den Permanente bliver oversvømmet af en kæmpebølge. Første bølge ramte onsdag 16. juli.

»Når færgerne kommer tæt nok på, sender de altid mindre bølger ind mod stranden. Det er helt almindelige bølger. Nogle gange store, andre gange er de små. Men hvornår sådan nogle kæmpebølger rammer er helt umuligt at forudsige. Derfor tænker jeg, at det måske ikke rigtigt giver nogen mening at advare mod dem,« siger Asger Winther.

Langt op på stranden

Ditte Damgaard fortæller, at tirsdagens kæmpebølge nåede næsten helt op til livreddertårnet. Og det står langt tilbage på stranden. Vel en 30 meter fra kystlinjen.

»Vi sad oppe i tårnet og fik travlt med at komme ned. Da vi var nede, ramte bølge nummer to. Alle havde travlt med at komme væk, og vi havde travlt med at sikre vores udstyr, der lå på stranden,« siger Ditte Damgaard.

For på stranden befandt sig blandt andet livreddernes stole og surfbrædder, som strandgæster godt kunne slå sig på, hvis de blev skyllet ind i dem.

Når man kigger ud over stranden og Aarhus Bugts klukkende bølger, er opstandelsen svær at forestille sig. Rikke Andersen sidder ganske tæt ved vandkanten, mens børnene, Liva på tre år og Adam på syv, leger i sandet.

Havde hun i stedet besøgt Den Permanente mandag kl. 14.30 var Rikke Andersen og hendes børn blevet væltet omkuld af kæmpebølgen. Og bogen, hun er ved at læse - af alle titler Carsten Jensens »Vi, de druknede« - gennemblødt og ødelagt.

»Hold da op. Jeg synes da, at det ville være en god ide at sætte skilte op, hvor der står, at der er risiko for kæmpebølger,« siger Rikke Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.