Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis: Dansk selskab hjælper måske saudisk undertrykkelse

Et dansk selskab har muligvis leveret overvågningsudstyr til det saudiarabiske regime, skriver Information.

København: Det danske it-selskab ETI fra Nørresundby har samarbejdet med det kritiserede saudiarabiske regime om at levere overvågningsudstyr. Det kan have hjulpet regimet til at undertrykke befolkningen, skriver Information.

Oplysningerne stammer fra lækkede papirer fra den italienske it-virksomhed Hacking Team, der tidligere er blevet kritiseret for at levere sofistikeret software til undertrykkende regimer verden over.

- Det er oplagt, at denne type software i hænderne på autoritære regimer kan bruges til at overvåge og forfølge kritikere og menneskerettighedsforkæmpere, siger generalsekretær hos Amnesty International Trine Christensen til Information.

Ifølge avisen viser dokumenterne, at ETI i 2010 og 2011 har beskrevet sig selv som "hovedentreprenør" og "systemintegrator" på en større leverance af overvågningsudstyr til Saudi-Arabien.

Det oplyses ikke, specifikt hvad leverancen bestod af, men det omhandlede blandt andet kryptering.

Madawi al-Rasheed, forsker ved London School of Economics, fortæller til Information, at vestligt overvågningsudstyr var med til at kvæle den spirende opstand, der fandt sted i Saudi-Arabien netop i 2010 og 2011 under Det Arabiske Forår.

ETI's nye ejer, BAE Systems, skriver til Information, at selskabet overholder gældende lovgivning og kun samarbejder med legitime regeringer.

Det danske selskab blev i 2011 solgt til BAE, men har fortsat over 200 medarbejdere i Danmark.

ETI har tidligere været sat i forbindelse med salg af overvågning til Tunesiens Ben Ali-regime.

BAE er et stort, britisk selskab, der laver våben samt udstyr til sikkerhed og luftfart.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.